Zupa krem z papryki

Składniki:

1 kg papryki czerwonej

2 ziemniaki

1/2 torebki ugotowanego ryżu basmatti

1 płaska łyżka rozmarynu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kolendry w ziarnach

sól do smaku

pieprz w ziarnach (5-6)

1 łyżka imbiru świeżego pokrojonego w kosteczkę

woda lub bulion warzywny do gotowania

Porcje: 5-6 miseczek

zupa krem z papryki

zupa krem z papryki

Przygotowanie:

Paprykę, ziemniaki i pieprz w ziarnach zalać wodą lub wywarem z warzyw i zagotować. Dodać rozmaryn i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać ugotowany ryż i zmiksować.

Przed zmiksowaniem odlewam część wody do garnuszka. Po zmiksowaniu, jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dodaję tyle wody, aby uzyskać żądana konsystencję.

Na oliwie/ ghee podsmażyć najpierw kmin rzymski. Kiedy pojawi się zapach, dodać kolendrę a po chwili imbir. Masalę dodać do zmiksowanej papryki i potrzymać na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Dosolić do smaku. Na koniec dodać sok z cytryny lub odrobinę pasty z tamaryndy, która nada lekko kwaskowatego smaku.

Zostaw komentarz

*