zupa krem z grzybów leśnych

Składniki:

500 g grzybów leśnych pokrojonych w większe kawałki

3 małe marchewki pokrojone drobno

1/2 średniej wielkości selera – drobno pokrojony

2-3 ziemniaczki nie za duże pokrojone na niewielkie kawałeczki

oliwa z oliwek

asafetyda – ok. 1/4 łyżeczki

kmin rzymski 2,5 łyżeczki

ajwan 1 i 1/2 łyżeczki

sól, pieprz – do smaku

Porcje: 5-6 porcji

zupa krem z grzybów leśnych

zupa krem z grzybów leśnych

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę. Dodać kmin rzymski, po paru sekundach ajwan, a następnie asafetydę. Po około 5 sekundach dodać umyte i pokrojone grzyby. Dusić przez 10 – 15 minut, a następnie dodać pozostałe warzywa. Po około 10 minutach zalać gorącą wodą lub wcześniej przygotowanym wywarem warzywnym i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.

Wody / wywaru ma być tyle, żeby przykryła / przykrył powierzchnię warzyw. Najlepiej dać trochę więcej, bo zawsze przed zmiksowaniem można jej trochę odlać, a jeśli krem będzie za gęsty, do dolać jej z powrotem.

Pod koniec gotowania dosolić i dodać pieprzu – według uznania. Następnie zestawić garnek z ognia, zmiksować wszystko dokładnie i gęstość kremu regulować właśnie odlaną wcześniej wodą. Krem ma fantastyczny zapach i smak – grzybów leśnych 😀

Można podawać z grzankami, śmietaną lub kaszą gryczaną. Ja osobiście preferuję tę trzecią wersję.

Zostaw komentarz

*