Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 2013!!!

Kochani!

Z okazji nadchodzących Świąt, życzę przede wszystkim spokoju i czasu spędzonego wśród tych których kochamy. Życzę również aby sprzątanie i zakupy odłożyć na później i cieszyć się tym czasem tak jak wtedy gdy byliśmy dziećmi, a Święta kojarzyły się z Mikołajem i cudowną chwilą zjednoczenia. Poza tym życzę Wam, aby na waszych stołach zagościło jedzenie, które wprawi was w dobry nastrój i pozwoli łechtać wasze delikatne podniebienia wyszukanym smakiem

Dla tych którzy szukają natchnienia pozwolę sobie przedstawić kilka potraw, które niekoniecznie są uznawane za Wigilijne, ale przecież to moja Wigilia i moja radość… z jedzenia

Bigos z suszonymi śliwkami, tofu i kto wiem może suszonymi grzybami?

Kiszony barszcz czerwony na zakwasie – 4-5 dni wystarczyły, aby zakwasić dobry barszcz

pierożki z kapustą i grzybami. Gdybym miała więcej czasu i Święta przygotowywała sama, zrobiła bym samosy z piekarnika z nadzieniem z kapusty i grzybów. Dla przełamania smaków zrobiła bym część ze szpinakiem i nerkowcami lub jarmużem, ziemniakami i mung dalem. Wersja podlinkowana z nadzieniem warzywnym

Kapusta kiszona, ziemniaki i mung dal – to potrawa która zachwyca zmysły mojego męża do tego stopnia, że cały garnek tej potrawy znika w pierwszym dniu Świąt

Chleb pszenno orkiszowy na zakwasie z ziarnami słonecznika, dyni, czarnego sezamu i kminu rzymskiego. Dodatki można pozmieniać, dodać to co się lubi:)

Barszcz czerwony – zakwaszony barszcz czerwony można użyć do zrobienia Wigilijnego barszczu czerwonego podawanego z uszkami z grzybami. Uszka by zrobił ktoś inny oczywiście, np. mama

Halawa z bakaliami, cynamonem, goździkami, anyżem, imbirem oraz sokiem z cytryny i pomarańczy – jako korzenny deser

Część przepisów znajduje się na blogu,aju część to zmodyfikowana wersja już istniejących wpisów. Ale myślę, że przy odrobinie świątecznego zapału uda się Wam dokonać zmian w przepisy i wyczarować coś naprawdę pysznego

Wesołych Świąt

Agnieszka W.

Zostaw komentarz

*