Wegetariański bigos z tofu i śliwkami

Składniki:

1/2 średniej główki słodkiej kapusty

4/5 litra kapusty kiszonej – u mnie domowej roboty

2 marchewki – pokrojone w grubsze słupki

1 pietruszka – pokrojona w grubsze plasterki

1 tofu pokrojone w kostkę

3 pomidory – sparzone, obrane ze skórki i zmiksowane

19 śliwek suszonych – opłukanych w letniej wodzie

3 cebulki – pokrojone w kosteczkę

przyprawy: 1/3 łyżeczki kozieradki, 2 szczypty liści curry, czarna gorczyca (około 1 i 1/2 łyżeczki), ok. 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 grube plastry imbiru świeżego, 2 łyżeczki garam masala, 1 płaską łyżkę kminu rzymskiego

bigos z tofu i śliwkami

bigos z tofu i śliwkami

Porcja: 6-8 porcji. Ilość porcji zależy od wielkości porcji:)

Przygotowanie:

W garnku rozgrzałam olej. Dodałam czarną gorczycę, jak kończyła strzelać wrzuciłam ziarna kozieradki, kmin rzymski a po chwili cebulę. Dokładnie wymieszałam z przyprawami, przykryłam i dusiłam kilka minut. Między czasie poszatkowałam połówkę kapusty słodkiej. Po około 5 minutach duszenia cebuli, dorzuciłam tofu, imbir oraz liście curry (neem). Dolałam 1/3 szklanki wrzątku, zamieszałam i przykryłam na kolejne 5-8 minut. Następnie dodałam kapustę słodką i całe śliwki. W czasie jak kapusta się dusiła, obrałam i pokroiłam marchewkę (dodałam do garnka), obrałam i pokroiłam pietruszkę (dodałam do garnka) oraz wyjęłam ze słoika litrowego kapustę kiszoną (4/5 zawartości) i również dołożyłam do całej zawartości garnka. Po około 10 minutach wsypałam kurkumę, pieprz czarny oraz garam masale i całość zalałam wrzątkiem, tak aby poziom wody był lekko poniżej gęstej zawartości. Zawsze można dodać mniej wody, bo łatwiej dodać niż odejmować:) Przykryłam i dusiłam na średnik palniku skręconym na minimum przez kilka godzin – wyszło chyba ze 3-4 godziny. Po około 1,5- 2 godzin dodałam zmiksowane pomidory. Kapusta była mięciutka, a wody w większości została wchłonięta przez warzywa. Kapusta kiszona była słona, dlatego nie dodałam dodatkowo soli. To co było w zupełności wystarczyło i dobrze współgrało z resztą.

Bigos wyszedł wspaniale zrównoważony:) Był bardziej słodki, a kwas z kiszonej kapusty pojawiał się po chwili:)

Właściwości: W większych ilościach, bigos będzie wpływał podrażniająco na osoby typu pita, lub osoby z nadmiarem gorąco w obrębie układu trawiennego. Myślę, że pominięcie pomidorów powinno pomóc. Słodko-kwaśny i wilgotny bigos doskonale równoważy osoby o konstytucji vata. Doskonale nadaje się również w chłodne, jesienne  lub mroźne dni. Potrawa dobra również dla osób typu kapha: słodki smak bigosu zrównoważony ostrymi przyprawami.

4 komentarze to “Wegetariański bigos z tofu i śliwkami”

Read below or add a comment...

  1. Luiza Magdalena says:

    A tofu było wędzone?

  2. Karolina says:

    Czy bigos można zamrozić?

    • można to rozpatrzeć dwojako. Z jednej strony, lepiej zamrozić niż wyrzucić, ponieważ przy naszym tempie życia, nie zawsze udaje się ugotować coś na szybko. Z drugiej strony, często spotyka się stwierdzenia że jedzenie mrożone nie posiada prany czyli takiej energii, która jest potrzebna człowiekowi do życia (powstałej po posiłku). Osobiście uważam, od czasu do czasu mrożone jedzenie nie zaszkodzi, ale warto nie poprzestawać tylko na takim i poszukiwać możliwości jedzenia posiłków świeżo przygotowanych. z mojego doświadczenia wynika, że mrożone jedzenie gorzej się trawi, powstaje uczucie ciężkości w żołądku. Rozpatrując to od strony właściwości, mrożone jedzenie zawiera więcej wody niż posiłek nie poddany temu procesowi. Woda w ajurwedzie związana jest z doszą kapha (żywioł wody i ziemi), której cechy to ciężki (np. uczucie po trawieniu, umysłowe itp), zimny (np, spowolnione trawienie, odczucie zimna) oraz wilgotny/ śluzowaty (wilgoć w ciele, śluz w żołądku, stawach). Jeśli jemy mrożonki od czasu do czasu, układ trawienny nie reaguje źle. Jeśli natomiast mrożone produkty będą spożywane do kilku ray w tygodniu to po pewnym czasie będzie można odczuć tego skutki (pogorszenie trawienia, samopoczucia, wychłodzenie organizmu)

Zostaw komentarz

*