Składniki:

1/2 średniej główki słodkiej kapusty

4/5 litra kapusty kiszonej – u mnie domowej roboty

2 marchewki – pokrojone w grubsze słupki

1 pietruszka – pokrojona w grubsze plasterki

1 tofu pokrojone w kostkę

3 pomidory – sparzone, obrane ze skórki i zmiksowane

19 śliwek suszonych – opłukanych w letniej wodzie

3 cebulki – pokrojone w kosteczkę

przyprawy: 1/3 łyżeczki kozieradki, 2 szczypty liści curry, czarna gorczyca (około 1 i 1/2 łyżeczki), ok. 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 2 grube plastry imbiru świeżego, 2 łyżeczki garam masala, 1 płaską łyżkę kminu rzymskiego

bigos z tofu i śliwkami

bigos z tofu i śliwkami

Porcja: 6-8 porcji. Ilość porcji zależy od wielkości porcji:)

Przygotowanie:

W garnku rozgrzałam olej. Dodałam czarną gorczycę, jak kończyła strzelać wrzuciłam ziarna kozieradki, kmin rzymski a po chwili cebulę. Dokładnie wymieszałam z przyprawami, przykryłam i dusiłam kilka minut. Między czasie poszatkowałam połówkę kapusty słodkiej. Po około 5 minutach duszenia cebuli, dorzuciłam tofu, imbir oraz liście curry (neem). Dolałam 1/3 szklanki wrzątku, zamieszałam i przykryłam na kolejne 5-8 minut. Następnie dodałam kapustę słodką i całe śliwki. W czasie jak kapusta się dusiła, obrałam i pokroiłam marchewkę (dodałam do garnka), obrałam i pokroiłam pietruszkę (dodałam do garnka) oraz wyjęłam ze słoika litrowego kapustę kiszoną (4/5 zawartości) i również dołożyłam do całej zawartości garnka. Po około 10 minutach wsypałam kurkumę, pieprz czarny oraz garam masale i całość zalałam wrzątkiem, tak aby poziom wody był lekko poniżej gęstej zawartości. Zawsze można dodać mniej wody, bo łatwiej dodać niż odejmować:) Przykryłam i dusiłam na średnik palniku skręconym na minimum przez kilka godzin – wyszło chyba ze 3-4 godziny. Po około 1,5- 2 godzin dodałam zmiksowane pomidory. Kapusta była mięciutka, a wody w większości została wchłonięta przez warzywa. Kapusta kiszona była słona, dlatego nie dodałam dodatkowo soli. To co było w zupełności wystarczyło i dobrze współgrało z resztą.

Bigos wyszedł wspaniale zrównoważony:) Był bardziej słodki, a kwas z kiszonej kapusty pojawiał się po chwili:)

Właściwości: W większych ilościach, bigos będzie wpływał podrażniająco na osoby typu pita, lub osoby z nadmiarem gorąco w obrębie układu trawiennego. Myślę, że pominięcie pomidorów powinno pomóc. Słodko-kwaśny i wilgotny bigos doskonale równoważy osoby o konstytucji vata. Doskonale nadaje się również w chłodne, jesienne  lub mroźne dni. Potrawa dobra również dla osób typu kapha: słodki smak bigosu zrównoważony ostrymi przyprawami.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!