Składniki:

1 serek z tofu – prawdziwy ( nie kupujcie podróbek:) ), pokrojony w grubszą kostkę

2 mniejsze marchewki – przekrojone na pół i w półplasterki

1 i 1/2 selera naciowego – na pół i w cienkie paseczki

2 większe ziemniaki – pokrojone w kostkę

3 małe cebule – pokrojone w kosteczkę

1 cukinia – pokrojona w kostkę

Zielona część dymki – poszatkowana, ale nie za cienko (ilość: według gustu)

Olej / oliwa

kmin rzymski, ajwan, kolendra – zmielić razem w młynku lub rozbić w moździerzu

1 i 1/2 chili – pokrojonego w kosteczkę (bez pestek)

1/2 łyżeczki czarnuszki

Sabji Masala – do smaku

1 łyżeczka płaska kurkumy

1 łyżeczka pokrojonego w kostkę imbiru

Porcje: 3 – 4

Przygotowanie:

W woku rozgrzać tłuszcz. Na gorący olej wrzucić czarnuszkę, po chwili dodać zmielone przyprawy. Po ok. 10 s. wrzucić cebulkę, chili i tofu.

Tofu najlepiej dodawać na samym początku smażenia, żeby przesiąknęło zapachami i smakami. Jest wtedy dużo smaczniejsze.

Kiedy cebulka zrobi się szklista, dodać ziemniaki, posypać kurkumą, sabji masalą, lekko wymieszać i smażyć pod przykryciem około 10-13 min. Następnie dodać marchewkę i seler naciowy. Po kolejnych 10 min. dodać cukinię, lekko wymieszać i przykryć.

Czas smażenia, który tutaj podaję, jest orientacyjny i zależny od intensywności ognia, na jakim smażycie. Musicie sprawdzać, czy warzywa są miękkie, czy też nie. Zwracajcie też uwagę, żeby wrzucać je w odpowiedniej kolejności –  zastanowić się, czy w momencie kiedy marchewka będzie miękka, ziemniaki nie będą już rozgotowane?

Pod koniec dodać zieloną część dymki, dosolić do smaku i skropić cytryną.

wazrywa z tofu

warzywa z tofu

Warzywa można podawać jako dodatek do kaszy gryczanej i buraczków na ciepło 🙂

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!