Kolejna tarta, tym razem z samą cukinią. Żółta cukinia ma delikatniejszy i łagodniejszy smak od zielonej. Polecam!

Składniki:

1 cukinia żółta – pokrojona w cieniutkie plasterki

1 duży pomidor (malinówka) – obrany ze skórki i pokrojony w plastry

1 średnia cebulka – poszatkowana drobno

oliwa do smażenia

ok. 1 łyżka płaska kminu rzymskiego

kilka ziarenek  kozieradki (5-10)

1 łyżka czarnej gorczycy

sól do smaku

1 łyżeczka płaska kurkumy

ciasto:

ok. 250g mąki orkiszowej ciemnej

ok. 1/2 kostki masła roztopionego lub bardzo miękkiego

śmietana

1/3 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, kurkumy

odrobina soli

Porcje: cała tarta – ok 8 średniej wielkości kawałków

tarta z cukinią i pomidorami

tarta z cukinią i pomidorami

Przygotowanie:

Ciasto: W czasie kiedy warzywa będą się dusiły, przygotować ciasto na tartę. W garnku wymieszać mąkę z cynamonem, kardamonem i kurkumą oraz z solą. Dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie dolewać tyle śmietany, żeby powstało w miarę miękkie, łatwe do wyrobienia ciasto. Wyłożyć ciastem naczynie na tartę.

Farsz: Na gorącą oliwę wrzucić czarną gorczycę. Kiedy już zmieni kolor na szary, zacznie strzelać i wydzieli się zapach, dodać kozieradkę a po ok 6-7 sekundach kmin rzymski. Kiedy kmin się zarumieni (ale nie przypali), dodać cebulkę. Wymieszać z przyprawami, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojoną cukinię, delikatnie wymieszać uważając żeby się plasterki nie rozwaliły. Po 5 minutach dodać kurkumę i wymieszać. Pod koniec smażenia dodać soli. Kiedy cukinia zmięknie i farsz będzie gotowy, poukładać na cieście plasterki pomidora, a na wierzch ułożyć farsz z cukinii. Smażyć przez około 15-20 minut, aż brzegi tarty będą zrumienione i dopieczone.

Życzę smacznego!


Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!