Tarta z żółtą cukinią i pomidorami

Kolejna tarta, tym razem z samą cukinią. Żółta cukinia ma delikatniejszy i łagodniejszy smak od zielonej. Polecam!

Składniki:

1 cukinia żółta – pokrojona w cieniutkie plasterki

1 duży pomidor (malinówka) – obrany ze skórki i pokrojony w plastry

1 średnia cebulka – poszatkowana drobno

oliwa do smażenia

ok. 1 łyżka płaska kminu rzymskiego

kilka ziarenek  kozieradki (5-10)

1 łyżka czarnej gorczycy

sól do smaku

1 łyżeczka płaska kurkumy

ciasto:

ok. 250g mąki orkiszowej ciemnej

ok. 1/2 kostki masła roztopionego lub bardzo miękkiego

śmietana

1/3 łyżeczki: cynamonu, kardamonu, kurkumy

odrobina soli

Porcje: cała tarta – ok 8 średniej wielkości kawałków

tarta z cukinią i pomidorami

tarta z cukinią i pomidorami

Przygotowanie:

Ciasto: W czasie kiedy warzywa będą się dusiły, przygotować ciasto na tartę. W garnku wymieszać mąkę z cynamonem, kardamonem i kurkumą oraz z solą. Dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie dolewać tyle śmietany, żeby powstało w miarę miękkie, łatwe do wyrobienia ciasto. Wyłożyć ciastem naczynie na tartę.

Farsz: Na gorącą oliwę wrzucić czarną gorczycę. Kiedy już zmieni kolor na szary, zacznie strzelać i wydzieli się zapach, dodać kozieradkę a po ok 6-7 sekundach kmin rzymski. Kiedy kmin się zarumieni (ale nie przypali), dodać cebulkę. Wymieszać z przyprawami, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojoną cukinię, delikatnie wymieszać uważając żeby się plasterki nie rozwaliły. Po 5 minutach dodać kurkumę i wymieszać. Pod koniec smażenia dodać soli. Kiedy cukinia zmięknie i farsz będzie gotowy, poukładać na cieście plasterki pomidora, a na wierzch ułożyć farsz z cukinii. Smażyć przez około 15-20 minut, aż brzegi tarty będą zrumienione i dopieczone.

Życzę smacznego!


15 komentarzy to “Tarta z żółtą cukinią i pomidorami”

Read below or add a comment...

  1. Bea says:

    I na dodatek tak niezwykle aromatyczna ta Twoja tarta! Przyprawy siwtnie sie chyba z cukinia komponuja, prawda?

    Pozdrawiam serdecznie!

  2. Bea says:

    mialo byc : swietnie 😉

  3. Witaj Bea,
    przyprawy to podstawa, wyciągają z cukinii jej lekko słodkawy smak, no i ten aromat 😀

  4. margot11 says:

    Agnieszko , chyba trzeba wykorzystać czas ostatnich warzyw typu cukinia ,takich gruntowych i zrobić tartę :)))))

    p.s a mam pytanie masz może takie przepisy na ciasta bez jajek , obiecałam jednej osobie poszukać

  5. Margot,
    narazie nic mi do głowy nie przychodzi poza kruchymi, w którym można pominąć jajka i wtedy wychodzi podobny spód jak do tarty (mąka, cukier, przyprawy, śmietana, miękkie masło)

    Jak coś znajdę to dam znać

    pozdrawiam

  6. margot11 says:

    Agnieszko ,byłabym wdzięczna
    ja kruche to znam , jeszcze dodatkowo daje się tam tartą marchewkę i wychodzi super
    Ale jakbyś jeszcze coś tam ciekawego znalazła to będe wdzięczna

  7. ale tartą marchewkę razem z mąką i resztą mieszasz?

  8. margot11 says:

    Agnieszko taki jest przepis
    400g mąki
    250 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
    ja dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
    Mąkę z proszkiem siekamy z masłem ,dodajemy tarta marchew i zagniatamy ciasto ,ochłodzić ,wałkować i piec w temperaturze ok 180-200stopni C ok 15-20 minut

  9. dziękuje wypróbuje na pewno:)

  10. margot11 says:

    Agnieszko ja na tym cieście robię mazurki , w tym roku taki
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28061&hl=
    ale tez ciasteczka lub rogaliki

  11. wygląda bosko! te owieczki są prze cudne

  12. co do ciasta bez jajek.
    Czasami robię coś co oryginalnie nazywa się chlebem bananowo-morelowym. Tylko że jest dosyć słodki więc ja je jako ciasto traktuję i tak też serwuję. przepis na chleb czy też ciasto bananowe pod adresem
    http://ajurweda.wordpress.com/2009/06/18/chleb-bananowo-morelowy/

  13. margot11 says:

    Agnieszka dziękuje , zapomniałam o nim tzn tym cieście bananowym

  14. Margot, mam jeszcze jedno ciasto bez jajek.
    Szarlotka grysikowa. Dziś już nie dam rady ale jutro wrzucę na stronę, bo muszę proporcje odszukać (niestety bez zdjęć narazie, bo nie zamierzam jej robić – ale jak tylko zrobię to i zdjęcia będą)

    pozdrawiam

Zostaw komentarz

*