Składniki:

farsz:

2-3  cienkie marchewki – pokrojone w cieniutkie plasterki

1/2 większego selera – pokrojony w prostokąciki (ok. 1 cm)

4 ziemniaczki średniej wielkości – pokrojone w kosteczkę drobną, ale też nie za małą

1 cukinia – starta na grubym oczku

2 łyżeczki ajwanu

1/2 łyżeczki asafetydy

1/2 łyżeczki ziaren kozieradki

10 ziaren kardamonu+10 ziaren czarnego pieprzu – zemleć w młynku i wymieszać z 1 łyżeczką kurkumy

sól – do smaku

oliwa

ciasto:

ok. 250g mąki orkiszowej ciemnej

ok. 1/2 kostki masła roztopionego lub bardzo miękkiego

śmietana

1/3 łyżeczki  kurkumy

odrobina soli

Porcja: cała tarta – około 6-8 kawałeczków

tarta z warzywami

tarta z warzywami

Przygotowanie:

Farsz: Na dobrze rozgrzaną oliwę wrzucić kozieradkę. Po paru sekundach dodać ajwan a na koniec asafetydę. Następnie dodać ziemniaczki, wymieszać lekko z przyprawami i przykryć. Po ok. 8 minutach dodać marchewkę a po chwili selera. Posypać wszystko zmielonymi przyprawami (kardamon, pieprz, kurkuma), wymieszać i przykryć na kolejne 8 minut. Na koniec dodać cukinię,  odrobinę posolić. Dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozwalały.

Ciasto: Kiedy warzywa będą prawie gotowe, przygotować ciasto na tartę i włączyć piekarnik (190 stopni). W garnku wymieszać mąkę z kurkumą oraz z solą. Dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie dolewać tyle śmietany, żeby powstało w miarę miękkie ciasto, tak by je można było łatwo wyrabiać. Wyłożyć ciastem naczynie na tartę.

Przełożyć warzywa na tartownicę,  posypać ziarnami słonecznika i włożyć do piekarnika. Piec około 15-20 minut, aż brzegi ciasta będą lekko zarumienione.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!