Składniki:

3 jajka

100 – 130 ml śmietanki kremówki

sól, pieprz, tymianek, majeranek, zmielony kmin rzymski oraz kolendra

230 g mąki pszennej z pełnego przemiału

2 szczypty kurkumy

150 g masła

3-4 łyżki zimnej wody

1 bakłażan – grillowany, pokrojony w plasterki,

1 pomidor – bez skórki, grillowany, pokrojony w plasterki,

Porcja: tortownica o średnicy 25 cm

Przygotowanie:

Ciasto: Włączyć piekarnik na 220 C. Mąkę, kurkumę, masło oraz wodę połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować ciasto i wyłożyć je do formy na tartę.  Nakłuć widelcem cały spód tarty. Ciasto piec przez ok. 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.

Farsz:  Jajka zmiksować do podwojenia objętości. W osobnej  miseczce ubić porządnie śmietankę, następnie połączyć ją z jajkami. Dodać pieprz, sól, majeranek, tymianek oraz zmielony kmin rzymski z kolendrą do smaku. Część bakłażana ułożyć na dnie tarty następnie wylać masę. Na wierzchu rozłożyć resztę bakłażana oraz plastry pomidorów. Następnie włożyć całość do piekarnika na ok. 20 minut lub tyle, żeby masa odpowiednio stwardniała.

Właściwości: ciężka, oleista oraz neutralna (ani rozgrzewająca, ani wychładzająca). Aby zwiększyć właściwość ciepła można użyć więcej pieprzu, soli oraz dodać sporą ilość np. imbiru. Tarta spożyta na drugi dzień traci na ciężkości.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!