Polecam przepyszną, wegańska, lekką tartę z kaszy jaglanej na spodzie migdałowym. Pomysł zaczerpnęłam z jadłonomi. Moją modyfikacją było dodanie truskawek do masy.

Składniki:

  • 200g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli, woda lekko ponad poziom daktyli
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • ok 3 i 1/2 szklanki mleka sojowego, domowej roboty (bez cukru)
  • 3 łyżki białego cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 7 truskawek + truskawki do udekorowania

Porcja: tartownica średnicy 23 cm

tarta jaglano truskawkowa

Przygotowanie:

Namoczone daktyle (30 minut) zmiksowałam, przełożyłam do miski  z mielonymi migdałami i solą, wymieszałam. Dno tartownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a na niego masę migdałową, tak by brzeg lekko wychodziły. Wsadziłam do lodówki i zaczęłam przygotowywać masę.

Do garnka o grubym dnie włożyłam kaszę, sól, cukier, mleko oraz olej, postawiłam na gaz i gotowałam pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonęła mleko. Zdjęłam z ognia, zmiksowałam na gładką masę, dodałam truskawki i ponownie zmiksowałam. Następnie wylałam masę na spód masy migdałowej, poukładałam truskawki, zostawiłam do ostygnięcia (u mnie ok 15 minut) a następnie włożyłam do lodówki na co najmniej godzinę.  Masy było za dużo, dlatego czekając na całkowite ostudzenie tarty, zjadłam jej nadmiar 🙂

Właściwości: tarta wegańska, nie pieczona – lekka, w rozsądnych ilościach nie zaburza żadnej doszy

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!