Tarta jaglano truskawkowa

Polecam przepyszną, wegańska, lekką tartę z kaszy jaglanej na spodzie migdałowym. Pomysł zaczerpnęłam z jadłonomi. Moją modyfikacją było dodanie truskawek do masy.

Składniki:

  • 200g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli, woda lekko ponad poziom daktyli
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • ok 3 i 1/2 szklanki mleka sojowego, domowej roboty (bez cukru)
  • 3 łyżki białego cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 7 truskawek + truskawki do udekorowania

Porcja: tartownica średnicy 23 cm

tarta jaglano truskawkowa

Przygotowanie:

Namoczone daktyle (30 minut) zmiksowałam, przełożyłam do miski  z mielonymi migdałami i solą, wymieszałam. Dno tartownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a na niego masę migdałową, tak by brzeg lekko wychodziły. Wsadziłam do lodówki i zaczęłam przygotowywać masę.

Do garnka o grubym dnie włożyłam kaszę, sól, cukier, mleko oraz olej, postawiłam na gaz i gotowałam pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonęła mleko. Zdjęłam z ognia, zmiksowałam na gładką masę, dodałam truskawki i ponownie zmiksowałam. Następnie wylałam masę na spód masy migdałowej, poukładałam truskawki, zostawiłam do ostygnięcia (u mnie ok 15 minut) a następnie włożyłam do lodówki na co najmniej godzinę.  Masy było za dużo, dlatego czekając na całkowite ostudzenie tarty, zjadłam jej nadmiar 🙂

Właściwości: tarta wegańska, nie pieczona – lekka, w rozsądnych ilościach nie zaburza żadnej doszy

6 komentarzy to “Tarta jaglano truskawkowa”

Read below or add a comment...

  1. iza says:

    Czy zamiast mleka sojowego można użyć zwykłego mleka lub mleka kokosowego

    • Iza, oczywiście można użyć innego mleka.
      Mleko krowie sprawi, że masa będzie cięższa niż na mleku roślinnym.
      Mleko kokosowe też będzie w porządku pod warunkiem że nie jest to mleczko kokosowe takie skoncentrowane, z pulpą kokosową (do zup, sosów, curry).
      W zależności od słodkości takiego mleka roślinnego dała bym nieco mniej mleka.

      pzodrawiam
      Agnieszka

  2. Iwona says:

    Czy stosowanie ksylitolu zamiast cukru jest dobrym zamiennikiem w ayurwedzie ?
    Pozdrawiam
    Fajnie, że pokazujesz ciekawe przepisy i inspirujesz do lepszego gotowania.
    Dziękuję:-)

    • w książkach o ajurwedzie nie znalazłam informacji o ksylitolu, być moze dlatego że to nowy wynalazek.
      Gdzieś coś kiedys słyszałam, ze większość ksylitolu (nie wszstkie) jest chemicznie wytwarzana, i nie jest on taki zdrowy jak by się mogło wydawać.
      Warto by poszukać głębiej takiej informacji. Jak znajdę ten artykuł lub jakąś informację to napiszę o tym albo na blogu albo tutaj w komentrarzu, chyba że ktoś już coś wie, to proszę o komentarz.
      pozdrawiam

  3. Maja says:

    Czy można wymienić olej słonecznikowy na kokosowy (tłoczony na zimno)?

Zostaw komentarz

*