Co tu wiele pisać… zapraszam do pieczenia, bo brak słów, żeby opisać doznania smakowe:D

Składniki:

ciasto:

230g mąki

150g masła

1 łyżka cukru pudru

2-3 łyżki wody

2 szczypty kurkumy

odrobina startej gałki muszkatołowej

masa:

1 cytryna – sparzona, starta skórka i wyciśnięty sok z cytryny

3 jajka

130 g cukru

100 ml śmietany kremówki

Porcja: tortownica o średnicy 25 cm

tarta cytrynowa

tarta cytrynowa

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, masłem, wodą i przyprawami wymiesza, a następnie zagnieść ciasto. Ułożyć w tortownicy (z otwieranym dnem), tak aby brzegi wychodziły lekko na ścianki foremki. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 10 min. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, można nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie „wybulwiło” pod wpływem ciepła.

masa: w międzyczasie zrobić masę. Jajka ubić, aż zwiększą swoją objętość dwu-trzykrotnie. Ubijając dalej dodawać cukier. W osobnej misce ubić dokładnie śmietankę. Następnie połączyć śmietanę z jajkami, dodać skórkę, sok i dokładnie wymieszać. Wylać masę na ciasto i piec około 20 min w temperaturze 200 stopni.

Pokroiłam jeszcze jedną cytrynę w cienkie plasterki, z drugiej wycisnęłam sok i wlałam go do garnka. Dodałam około 80g cukru i zagotowałam aż cukier się rozpuścił. Następnie włożyłam cytryny i gotowałam je, aż się nieco skurczyły. Odcedziłam je na papierze do pieczenia. Kiedy tarta ostygła, udekorowałam ją plasterkami cytryny, posypałam też odrobiną cukru pudru.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!