Tarta brokułowa

Wyśmienita na obiad, krucha tarta z brokułami:) Na kolację też może być, ale ze względu na dużą ilość tłuszczu wzmaga ciężkość. Natomiast jeden kawałeczek będzie odpowiedni.

Właściwości tarty: Tarta ze względu na większą ilość tłuszczu (masła) wzmaga ciężkość. Pod względem ciepła-zimna jest równoważąca

Składniki:

1 brokuł – umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody przez kilka minut, aby lekko zmiękł

3 jajka

180 ml śmietanki kremówki

sól, pieprz, subji masala, sok z cytryny

210 g mąki pszennej z pełnego przemiału

2 szczypty kurkumy, odrobina czarnuszki

180g masła

3-4 łyżki zimnej wody

tarta z brokułami

tarta z brokułami

tarta z brokułami

tarta z brokułami

Przygotowanie:

Ciasto: Włączyć piekarnik na 220C. Mąkę, kurkumę, czarnuszkę wymieszać razem. Całość połączyć z masłem i wodą. Rozwałkować ciasto i wyłożyć je w formie do tarty.  Nakłuć widelcem cały spód tarty. Ciasto piec przez ok. 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika.

Farsz: Ugotowane, odcedzone brokuły zmiksować w malakserze. Można zostawić kilka różyczek, które układamy na wierzchu tarty. Jajka zmiksować do podwojenia objętości. W osobnej  miseczce ubić śmietankę, następnie połączyć ją z jajkami. Dodać zmiksowanego brokuła, 1/2 łyżeczki subji masala, pieprz i sól do smaku. Wylać masę na spód tarty, na wierzch poukładać resztę brokuła, następnie włożyć całość do piekarnika na 20 minut.

17 komentarzy to “Tarta brokułowa”

Read below or add a comment...

  1. B@rt says:

    Będziesz tak zapodawać przepisy z Koninek? Suuuper…

  2. No coś tam pewnie zapodam:)

  3. Aneta says:

    No to dzisiaj się za ten przepis biorę, zobaczymy co to wyjdzie 🙂

  4. koniecznie daj znać o efektach:)

  5. Efciak says:

    Tarta prze – py – sznaaaa !
    Co prawda nie dodałam soku z cytryny, ale i tak niebo w gębie:)

    A i jeszcze mam pytanie czy ‚subji masala’ robisz sama czy korzystasz z gotowej?

    smacznie pozdrawiam!

  6. Efciak, dziękuję:)
    Generalnie sama przyrządzam mieszanki. Tą, którą użyłam do tej tarty, kupiłam. Jak nie mam czasu żeby przygotować samej to korzystam z gotowych.

    pozdrawiam!

  7. Slawek says:

    Wygląda obłędnie i w dodatku wreszcie przepis bez znienawidzonych przeze mnie SERÓW w masie brokułowej. Ale się napaliłem – jutro do Tesco po formę do tarty i robimy:-)

  8. Sławku, jak się udała tarta? Mam nadzieję, że smakowała:)

  9. daria says:

    Czy w przypadku każdej z tart można zamiast śmietny dodać jogurt?
    Dziękuję

    • Można użyć jogurtu zamiast śmietany. Jeżeli chodzi o właściwości to śmietana jest kwaśna w smaku i mimo, że to nabiał, to działa rozgrzewająco. Jogurt (o który notabene bardzo ciężko w Polsce, jeżeli ma być prawdziwy a nie sztucznie wytwarzany jak to ma miejsce ) jest bardziej wychładzający. Oba produkty wpływają na podwyższenie Kapha w ciele, natomiast łagodzą Vata. DLa pity niewątpliwie lepszy będzie jogurt niż śmietana.

  10. Beata says:

    To jest idealna tarta brokułowa! Tak lekka i delikatna w smaku, że po prostu rozpływa się w ustach!

  11. Ania says:

    Właśnie robię tartę i ślinka mi leci na samą myśl… zmieniłam troszkę przyprawy i kurczaczka dodałam ale myślę, że czosnek i papryka idealnie komponują się z brokułami. Dam znać czy mąż wywalił mnie z domu czy na rękach nosił 🙂

  12. Ania says:

    tak więc będę szczera; tarta jaj nie urwała zjedzone troszkę, żeby nasycić brzuszki i tyle… no niestety nie każdemu musi wszystko smakować
    Pozdrawiam

  13. KAsia says:

    Zrobiłam z mniejszej ilości mąki i masła, bo bałam się, że będzie za ciężka. Wszystkiego starczylo na jedną dużą tartę i dwie małe tarletki. W smaku tarta jest krucha i brokułowa. Idealna na ciepło, ale i po lekkim ostudzeniu. Następnym razem zrobię w grubej formie do tarty, z większą ilością nadzienia. Super!! Dziękuję i polecam wszystkim ten przepis.

Zostaw komentarz

*