David Frawley, Vasant Lad: Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie – recenzja

tymianek
Tymianek

Książkę Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedysjkie otrzymałam do zrecenzowania od wydawnictwa a ajurweda.pl. Już od dawna nosiłam się z zamiarem jej kupienia, gdyż wydała mi się bardzo interesująca, a zarazem przydatna w kwestii terapii ajurwedą. Jeżeli ktoś interesuje się aspektami zdrowotnymi ajurwedy i chciałby potraktować temat bardziej dogłębnie, to takiej pozycji nie może zabraknąć w jego biblioteczce. Ajurweda, nauka o uzdrawianiu i podtrzymywaniu stanu zdrowia, podkreśla, jak ważkie znaczenie dla naszego ciała i umysłu ma wszystko, co nas otacza. Czynniki zewnętrzne wpływają negatywnie lub pozytywnie na każdy aspekt naszego życia: fizyczny, emocjonalny, a nawet duchowy. Nasze ciało jest bardzo złożoną formą i dlatego, aby dotrzeć do najgłębszych jego pokładów, nie wystarczy dobra dieta, joga, a nawet masaż ajurwedyjski. Zioła w idealny sposób penetrują wnętrze naszego ciała i za pomocą krwi zostają rozprowadzone do wszelkich narządów wewnętrznych, do których często nie jesteśmy w stanie dotrzeć za pośrednictwem pokarmu.

Autorami książki Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie są David Frawley, wybitny specjalista z zakresu nauk wedyjskich (ajurwedy, astrologi, jogi), ceniony zarówno w Indiach, jak i na zachodzie autor między innymi Jogi i ajurwedy, oraz Vasant Lad, lekarz i wykładowca medycyny ajurwedyjskiej, autor dzieł takich jak Ajurweda, starożytna medycyna dalekiego wschodu czy Ayurvedic cooking for self-healing. Dołożyli oni wszelkich starań, aby książkę czytało się przyjemnie i zrozumiale. Oboje posiadają obszerną wiedzę zarówno z zakresu ajurwedy, jak i ziołolecznictwa, co niniejsza książka przedstawia. Myślę, że jest ona użyteczna nie tylko dla osób dogłębnie zaznajomionych z ajurwedą, ale również jej początkujących adeptów. Pierwsze podejście do leczenia ziołami mogłoby sprawiać trudności, bo bywa ono różnie komentowane, a dostępność niektórych ziół wchodzących w skład poszczególnych mieszanek – utrudniona. Lecz autorzy książki omówili w niej takie zioła, które można zdobyć w naszej strefie klimatycznej i których zastosowanie nie wymaga zbyt żmudnych i czasochłonnych przygotowań.

Książka składa się z dziewięciu większych rozdziałów, które zawierają w sobie bardziej szczegółowe podrozdziały. W pierwszych dwóch jednostkach autorzy przedstawiają podejście do ziołolecznictwa na Zachodzie i Wschodzie oraz wewnętrzny potencjał każdej rośliny. W kolejnym rozdziale znajduje się szczegółowy opis istotnych koncepcji ajurwedyjskich, np.: pięć żywiołów, trzy dosze, siedem tkanek ciała.

Czwarty rozdział dotyczy energetyki ziół i ich wewnętrznego potencjału. To, co wydaje się ważne i ciekawe, to przedstawienie w prosty sposób klasyfikacji ziół pod kątem ich powiązania z pięcioma żywiołami, smaku ziół, energii ziół czyli potencjału wpływającego na rozgrzewanie czy wychładzanie ciała, skutku po strawieniu oraz szczególnej potencji danego zioła, stanowiącej wyjątek odbiegający od normy. Dokładny opis sześciu smaków pozwala czytelnikowi zapoznać się ze specyficznym działaniem rośliny w zależności od jej dominującego smaku. W dalszej części tego działu pojawiają się szczegółowe opisy każdego z sześciu smaków oraz taki sposób ich łączenia, by wpływały równoważąco na organizm człowieka.

Kolejny, piąty rozdział omawianej książki, przedstawia powszechnie znaną koncepcję trzech dosz i sposób leczenia każdej z konstytucji poprzez odpowiedni dobór ziół.

Następna część, szósta, zatytułowana Leki ziołowe, wydaje się szczególnie interesująca. Tutaj D. Frawley i V. Lad dość obszernie opisują zioła, pomocne w leczeniu konkretnych chorób. Znajdziemy tu ich przykłady pomocne w oczyszczaniu krwi, przeciwpasożytnicze i czerwiogubne (pomagające usunąć robaki), zioła wzmacniające i przeciwgorączkowe oraz zioła napotne i moczopędne. Znajduje się tu także podrozdział o ziołach menstruacyjnych, wykrztuśnych, oczyszczających oraz uspokajająco-tonizujących i pobudzających trawienie. Opisane są zagadnienia dotyczące charakteru danego zaburzenia/choroby oraz sposobu dobierania ziół z uwzględnieniem ich właściwości, smaku oraz działania na poszczególne dosze.

Siódmy rozdział to Jak przygotowywać i stosować zioła zgodnie z zaleceniami ajurwedy. Tytuł przemawia sam za siebie, ale dodam, że znaleźć tu można informacje o metodach przygotowania preparatów ziołowych takich jak np.: świeży sok, pasta ziołowa czy wywar. Ważnymi aspektami w opisywanym procesie są również dobór naczynia dopasowany do konstytucji, którą leczymy, czas i sposoby podawania, dawkowanie.

Przedostatni rozdział jest kluczowy. D. Frowley oraz V. Lad na kilkudziesięciu stronach zaprezentowali najważniejsze zioła spotykane na Zachodzie, zioła orientalne oraz specjalne zioła ajurwedyjskie i chińskie. Struktura opisu jest niezwykle przydatna: podane są informacje o nazwie powszechnej oraz jej łacińskim odpowiedniku, stosowanej część rośliny oraz smaku, wirji, wipace i oddziaływaniu na poszczególne dosze. Niezwykle istotna wiedza dotyczy wpływu rośliny na konkretne dhatu, układy, a także działania, przeciwwskazań oraz sposobu przygotowania zioła, co zostało zawarte w bardzo obszernym opisie. To chyba ta część sprawiła, że książka Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie znalazła ciepłe miejsce w mojej podręcznej biblioteczce.

Ostatni rozdział, zatytułowany Dodatek, zawiera Tabelę ziół, będąca zbiorem wszystkich omawianych w książce ziół, wraz z opisem najważniejszych cech i jakości, przepisy na herbatki dla trzech dosz oraz wyszczególnienie ziół na najczęściej pojawiające się dolegliwości, typu katar, ból gardła czy stłuczenie.

Z mojego punktu widzenia Joga ziół. Ziołolecznictwo ajurwedyjskie to bardzo dobra pozycja, napisana przystępnym językiem, przeznaczona dla wszystkich choć trochę zgłębiających wiedzę na temat ajurwedy i ziół. Poszukiwałam wiedzy na temat ziół i przypraw oraz rzetelnej informacji odnośnie ich smaku, wirji i wipaki oraz wpływu na poszczególne dosze. Odnalazłam ją właśnie tej książce.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *