Ciasto najprostsze i najsmaczniejsze z możliwych, a jednak decyduję się go dać dopiero teraz:) Powody mojego zwlekania nie są istotne, bo nawet ja nie mogę ich zrozumieć, natomiast efektem mojego działania jest pyszne ciasto, którego nadzienie możemy zmieniać w zależności od chęci i nastroju:D

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki (mąka pszenna razowa i orkiszowa razowa)

4 łyżki śmietany

1/2 kostki masła

4 żółtka

gałka muszkatołowa, cynamon i chili – nie za dużo, aby tylko nadać delikatny kolor i lekki aromat. W lecie chili pomijam

1/4 szklanki cukru

dżem malinowy

góra: piana z 4 jaj, odrobina cukru

Porcja: duża blacha

Razowe ciasto z dżemem i pianą

Razowe ciasto z dżemem i pianą

Razowe ciasto z dżemem i pianą - przygotowanie

Razowe ciasto z dżemem i pianą - przygotowanie

Przygotowanie:

Włączam piekarnik na 180 stopni, kratka jest na trzeciej półce od góry. Mąkę trzeba wymieszać w przyprawami i cukrem. Wybić jajka, dodać śmietanę i poszatkowane masło. Aby za bardzo się nie pokleić ciastem, po wybiciu jajek i dodaniu pozostałych mokrych składników, biorę gruby nóż i całość szatkuję. Zbieram mąkę z brzegów, przesuwam ją w kierunku środka (tu są mokre składniki) i szatkuję dalej. Kiedy wszystkie składniki połączą się  ze sobą, całość ugniatam rękoma. Wyrabiam ciasto kilka minut, tak aby masło zdążyło się całkowicie rozpuścić i żeby połączyły się dobrze wszystkie składniki. Wałkuję ciasto tak, aby długość i szerokość była nieznacznie większa od wielkości dużej blachy. Następnie, na uprzednio wysmarowaną blachę (bardzo niewielka ilość masła zwłaszcza w zagięciach blachy) układam ciasto i rozprowadzam go tak, aby brzegi trochę wystawały na boczne ścianki brytfanki. Nakłuwam ciasto widelcem i wkładam na 10 minut do piekarnika. Po wyjęciu można zaczekać aż ciasto trochę ostygnie, ale ja ten etap pomijam:) Nałożyć cały dżem na spód ciasta – osobiście polecam malinowy! Robiłam raz z truskawkowym i zauważyłam, że zwiększa on swoją słodycz pod wpływem pieczenia. Wierzch pokrywam ubitą pianą z jajek. Całość piekę 20-25 minut. Białko powinno mieć złotobrązowy kolor. Ze względu na walory smakowe ciasta pierwszy kawałek konsumujemy na gorąco. Trzeba uważać bo gorący dżem się nieco wylewa, a i poparzyć może:)

Zapraszam do degustowania:D

Właściwości: zwiększające oleistość (można ją nieco ograniczyć, dodając większą ilość chili), wychładzające – ze względu na dużą ilość cukru, zwiększające ciężkość.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!