Przede wszystkim dynia

Jesień zawsze kojarzy mi się z dynią – w szczególności z zupą kremem z dyni. Kiedy biegłam ostatnio na zajęcia, mignęła mi przed oczami przepiękna dynia, którą bez namysłu zakupiłam. Zabierając się do przygotowania obiadu, przypomniałam sobie jak ciężka fizycznie jest to mordęga. Najbardziej byłam dumna, kiedy po 15 minutach udało mi się przekroić dynię na – o dziwo –  dwie w miarę równe części:D Jeżeli ktoś zna jakiś szybki sposób na poradzeniem sobie z tym twardzielem, to chętnie wysłucham Waszych rad. Zupę zrobiłam z połowy dyni, bo dłonie bolały mnie od ściskania noża :D:D:D

W każdym razie praca popłaca ‚D

Składniki:

połowa dyni – u mnie ok 1.250 kg, po obraniu ze skórki i pokrojeniu w kostkę

1 ziemniak – ostatni w koszyku, nie chciałam żeby się zmarnował

3 cebule – pokrojone w kostkę (nie za małą)

oliwa – wg uznania

3 łyżeczki kminu rzymskiego – taka drewniana łyżeczka, głęboka okrągła jak do kawy (na zdjęciu poniżej)

1,5 łyżeczki ajwanu (łyżeczka j.w.)

3,5 łyżeczki świeżego imbiru (łyżeczka j.w.)

prawie 1 łyżeczka asafetydy (łyżeczka j.w.)

18-20 ziaren kardamonu, zmielonych razem z pieprzem w młynku

10 ziaren pieprzu czarnego

Porcje: około 6-8 miseczek

zupa krem z dyni

zupa krem z dyni

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę,wrzuć kmin rzymski, po chwili ajwan, na końcu kardamon i pieprz. Dodaj cebulkę i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj dynię i ziemniaczka, zamieszaj, przykryj i zagotuj. W międzyczasie dodaj wodę/ wywar z warzyw (do połowy zawartości garnka), asafetydę i imbir. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je dokładnie, lekko posól i ewentualnie rozcieńcz, jeżeli zupa będzie za gęsta. Pogotuj jeszcze przez chwilkę.

Podaję krem z dyni z odrobiną śmietany i migdałów blanszowanych, wcześniej podprażonych w całości na suchej patelni (uwaga, żeby nie przypalić) lub z grzankami. Obowiązkowo trzeba polać zupkę sokiem z cytryny – całkowicie odmienia smak potrawy.

Pychotka – sprawdźcie sami!

8 komentarzy to “Przede wszystkim dynia”

Read below or add a comment...

  1. margot11 says:

    mam 6 przepis na dyniową zupę, który muszę zrobić i zrobię :)))

  2. chętnie poznam inne niż mój. będę przeglądać Twojego bloga w poszukiwaniu ewentualnej zupy dyniowej 🙂

    pozdrawiam

  3. margot11 says:

    Agnieszko zupa jest bardzo pyszna , dziś ją robiłam
    zdjęcia nie robiłam , bo nie bardzo miałam czas ,a poza tym nie potrafię robić apetycznych zdjęć zupa 🙁

  4. Dlatego ja właśnie dałam zdjęcie całej dyni 🙂

  5. kim says:

    To moja ulubiona zupa i nauczylam sie jak sobie ulatwic krojenie dyni. Mianowicie gotuje np 2 cwiartki dyni w duzym garnku na parze ze skorka i dopiero jak jest miekka to kroje i oddzielam skorke. Jest tez przepis polecajacy upieczenie dyni z kolendra przed uzyciem jej do zupy ale to pochlania znacznie wiecej czasu i energii.

    Pozdrawiam i gratuluje bloga 🙂

  6. dzięki Kim za radę, jak tylko się pojawią dynie to będę próbowała z gotowaniem, bo pieczenie to rzeczywiście dużo czasu zabiera

    pozdrawiam

  7. jola says:

    Agnieszko tak mi narobiłaś smaku tą dynią, że w mojej kuchni 2 razy w tygodniu gości zupa z dyni. Jest taka pyszna i na żołądku lekko. Dzięki wielkie. 😀

  8. Teraz dynia na każdym straganie, więc i u mnie gości często:)

Zostaw komentarz

*