Pasztet z selera naciowego

Składniki:

350 g selera naciowego oraz 35 g pora – pokrojone, ugotowane z odrobiną kurkumy, zmiksowane

ok. 2 filiżanek płatków owsianych – namoczonych na około 15-20  minut

jajko

2-3 łyżki mąki orkiszowej razowej

kolendra, kmin rzymski

sól, pieprz ziołowy

Porcja: brytfanka, podwójna keksówka

pasztet z selera naciowego

pasztet z selera naciowego

Przygotowanie: warzywa ugotować w odrobinie wody z dodatkiem kurkumy. Zmiksować. W misce wymieszać zmiksowane warzywa, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawy zmiksowane, sól, pieprz oraz mąkę. Dokładnie wymieszać składniki. Przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni.

7 komentarzy to “Pasztet z selera naciowego”

Read below or add a comment...

  1. przecinkowa says:

    Muszę wypróbować 🙂 a te płatki to suche wrzucamy czy zalaż je wodą aby napęczniały?

  2. To zapewne przez ten mróz, hehehe:)
    4 linijka: ok. 2 filiżanek płatków owsianych – namoczonych na około 15-20 minut ‚)

    pozdrawiam ciepło i smacznego:)

  3. teresa says:

    Chce zapytac czy pasztety i pasty sa jadane jako dodatek do pieczywa?

    • Witam,
      Tak, pasty i pasztety stosuję jako dodatek do pieczywa. Czasami plaster pasztetu (na ciepło) dodaję do drugiego dania lub formuję z niego małe kuleczki, obtaczam np. w gomasio lub prażonym i lekko zmielonym słoneczniku

      pozdrawiam

  4. Ola says:

    Jaki jest czas pieczenia?

Zostaw komentarz

*