Pasztet z fasoli

Składniki:

kubek fasoli: 1/3 czerwonej fasoli, 1/3 jaśka małego, 1/3 cieciorki -namoczyć na noc wszystko razem

1 ząbek czosnku

2 cebule – pokrojone w kostkę
2 marchewki, 1/2 selera – lekko zmielone w malakserze, drobne kawałeczki ale nie miazga

1 liść laurowy, 3 kuleczki ziela angielskiego, kurkuma, majeranek, 1 łyżka kminku, kardamon – przyprawy dodane do gotującej się fasoli

mąką pszenna razowa 3 łyżki

1-2 łyżki mąki kukurydzianej

sól

Porcje: brytfanka długości keksówki

ajurweda, pasztet z fasoli

pasztet z fasoli

Przygotowanie:

Wodę z pod fasoli wylać, nalać świeżej i postawić na ogniu. Zagotować, następnie dodać przyprawy: 1 liść laurowy, 3 kuleczki ziela angielskiego, kurkuma, majeranek, 1 łyżka kminku, kardamon. zmniejszyć trochę ogień i gotować aż strączki będą całkowicie miękkie. Po odcedzeniu, zmiksować przy użyciu blendera. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę i dusić ją, aż stanie się szklista. Dodać około 1/2 łyżeczki subji masala (ostra mieszanka przypraw) oraz marchewkę i selera. Dusić około 5 minut. Naste pnie połączyć ze zmiksowaną fasolą. Dodać mąki, soli , czosnku wymieszać dokładnie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Właściwości: równoważący pod kątem lekki-ciężki.

11 komentarzy to “Pasztet z fasoli”

Read below or add a comment...

  1. Ania says:

    Agnieszko jaki fajny przepis i wegański 😉 Sama robię podobny ale nie używałam do niego kurkumy, szczypta miłości i smaczny posiłek gotowy.
    Dziękuje i mam inspirację na pasztecik 🙂

    Ściskam i pozdrawiam smacznie
    As <3

  2. Aniu z myślą o Tobie był robiony:)
    Smacznego życzę
    pozdrawiam:D

  3. Kristina says:

    Muszę spróbować, Bartek właśnie zażyczył sobie ;-)))

  4. Kristina, nie masz chyba wyjścia:)

  5. Kristina says:

    jakiś taki miękki mi wyszedł, za mało mąki???? czy musi wystygnąć??

  6. Kristina says:

    Bartek powiedział że jest pyszny ;-)) Dziękujemy!

  7. BO zdolna z Ciebie kobitka jest:)
    pozdrawiam Was ciepło:)

  8. Kristina says:

    Zapraszam po wyróżnienie za ten przepyszny pasztet i nie tylko 🙂

      • Kristina says:

        Zasady tego wyróżnienia : nominacja jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Następnie należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała, po czym należy nominować kolejnych 11 osób, poinformować ich o tym oraz zadać im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.
        Przyciągasz nowe osoby na swój blog, a przy okazji możesz polecić kogoś innego…

Zostaw komentarz

*