Panir jest tradycyjnym indyjskim serem domowym. Wyglądem przypomina ser biały. Panir jednak jest jednak delikatniejszy w smaku i nie jest taki ciężki jak nasz polski biały ser. Panir można użyć do rożnych potraw albo jeść samego. Można go swobodnie smażyć i piec ponieważ nie topi się. Ser ten jest nie tylko pyszny, ale i łatwy w przygotowaniu, poza tym robi się go dosyć szybko – czas na gotowanie mleka + ok 10 minut na dodanie środka ścinającego i odcedzanie 🙂

Składniki:

1,5 l pełnego mleka

mały jogurt naturalny

5 łyżek soku z cytryny

panir

panir

Przygotowanie:

Mleko zagotować. Gdy mleko będzie sie „podnosiło”, wlewać powoli wcześniej zmieszany jogurt z sokiem z cytryny, cały czas delikatnie mieszając. Najpierw mleko zrobi sie przezroczyste, a potem zacznie oddzielać się gąbczasty ser – panir. Jeśli serwatka nie zrobi się przezroczysta, należy dodać jeszcze soku z cytryny. Kiedy ser oddzieli sie już całkowicie od serwatki, należy wyłączyć gaz. Wcześniej należy jeszcze przygotować sitko z wyłożoną gazą. Gotowy ser należy przelać na sitko. Im dłużej trzyma się serwatkę z serem na gazie, tym ser jest twardszy.

Porcje  dla zainteresowanych:

* z 0.6 l mleka wychodzi ok. 75g – 100g paniru

* z 1.7 l mleka wychodzi ok. 200g – 250g paniru

* z 3 l mleka wychodzi ok. 350g – 400g paniru

środki ścinające: zamiast jogurtu można użyć serwatki ze ściętego mleka

Życzę udanych eksperymentów serowych!

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!