Kolejna wersja z serii: ciasteczka owsiane. Dzisiaj proponuję prostą wersję owych ciasteczek, moim zdaniem chyba najlepszą:)

Linki do poprzednich ciasteczek owsianych:

1) bezcukrowe ciasteczka owsiane

2) ciasteczka owsiane z chili

3) ciasteczka owsiane z rodzynkami

Składniki:

2 filiżanki płatków owsianych – lekko zmielonych, nie na mąkę

w sumie 2/3 filiżanki otrębów żytnich i zarodków pszennych: mniej więcej po równo

2/3 filiżanki mleka

40 g brązowego cukru

2 garście pestek dyni – podprażone na patelni

10 dag śliwek kalifornijskich – pokrojonych w kostkę, raczej większą niż mniejszą, ale bez przesady:)

odrobina cynamonu i goździków mielonych

Porcja: 15 ciasteczek

ciasteczka ze śliwką
ciasteczka ze śliwką

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać. Polecam najpierw dodać mniej mleka i wymieszać. Masa nie powinna być zbyt płynna, powinna dać się zlepić. Włączyć piekarnik na 180-190 stopni. Nabierać łyżkę masy i formować nią kółeczko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka mają mniej więcej średnicę 5-6 cm i nie więcej niż 1 cm grubości. Przy brzegach robię ciut cieńsze, bo lubię kiedy brzegi ciasteczek zrumienią się mocniej. Są wtedy chrupiące. Piec około 20 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!