Okra z pomidorami

Ostatnio rozmyślałam na temat tego, co można zrobić z okrą. Oto co wyszło z moich rozmyślań i internetowego „researchu” 🙂

Składniki:

100g okry – opłukać, dokładnie osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w 2 cm paseczki

5 małych ziemniaczków – pokrojonych w kostkę

2-3 pomidorki – zdjąć skórę, pokroić w średniej wielkości kawałki

1 małą cebula, 1 ząbek czosnku, 2-3 plasterki imbiru – zmiksować, ale nie na całkowitą papkę

ok. 200-300ml wywaru (450ml wody, 1,5 marchwi, pietruszkę, kawałek selera, 1/2 małej cebulki , majeranek, 1 goździk, 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach, rozgniecionych w moździerzu)

1/2 łyżeczki czarnej gorczycy, kminu rzymskiego, kolendry – zmiksować wszystko razem

2 szczypty chili

sól do smaku

olej

Porcja: 3 mniejsze porcje

okra z pomidorami
okra z pomidorami

Przygotowanie:

Na małym ogniu rozgrzać oliwę na patelni, po czym dodać zmiksowaną mieszankę z cebuli, czosnku i imbiru. Połączyć z olejem i smażyć kilka minut. Następnie dodać przyprawy (kolendra, kmin, gorczyca i chili), a po chwili pomidory oraz wywar. Po około 10 minutach duszenia, dodać ziemniaki i okrę. Delikatnie wymieszać i dusić około 20 min na małym ogniu do miękkości. Podawać solo, z kaszą lub ryżem.

kolendra, gorczyca, kmin rzymski

kolendra, gorczyca, kmin rzymski

okra

okra

Właściwości: Warzywa są lekko pikantne. Śluzowatość okry zrównoważona jest ostrym smakiem chili, imbiru i czosnku. Potrawa sycąca, daje poczucie ugruntowania, lekko pobudza (ale w pozytywnym znaczeniu).

2 komentarze to “Okra z pomidorami”

Read below or add a comment...

  1. Weronika says:

    Ojej, nie wiedziałam, że można w Polsce kupić okrę. Gdzie się ją kupuje?

  2. Weroniko, nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Krakowie, okra bywa w sklepiku ekologicznym na Krupniczej.

    pozdrawiam

Zostaw komentarz

*