Przepis pochodzi z książki kucharskiej Vasanta i Ushy Lad „Ayurvedic cooking for self-healing”. W oryginale przepis jest na 4 porcje, ja użyłam połowy składników.

Składniki:

ok. 230g okry – opłukać, dokładnie wysuszyć, odciąć końcówki z obu stron, pokroić w kawałeczki 1-2 cm

1 łyżka oleju

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego – roztarłam go w moździerzu

1/2 łyżeczki czarnej gorczycy

1/3 świeżej, zielonej chili

sól – szczypta, można więcej, jak kto woli

Porcje: U mnie wyszły 3 porcje, ale jako dodatek do bulguru i dalu

okra subji
okra subji

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej. Dodać czarną gorczycę, od momentu kiedy zacznie strzelać poczekać chwilkę  i dodać kmin, cały czas spokojnie mieszając. Kiedy gorczyca przestanie strzelać, dodać chili i szczyptę soli. Wymieszać przyprawy i dodać okrę. Za pomocą drewnianej łopatki, połączyć okrę z przyprawami, przykryć pokrywką, ustawić mały ogień i smażyć przez 15 minut. Co kilka minut należy lekko przemieszać warzywa, żeby się nie przypaliły.

Podawać same lub jako dodatek do zbóż i dalu.

Właściwości: potrawa o działaniu równoważącym pod każdym względem. Okra, sama w sobie jest śluzowata i lekka, przez co łatwiej strawna.  Potrawa nawilża stawy, jest doskonałym środkiem dającym energię oraz doskonale wpływa na produkcję tkanek ciała (dhatus)

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!