Składniki:

Ciasto:

250 g mąki kukurydzianej

mleko – tyle, aby powstało ciasto o konsystencji naleśnikowego

szczypta soli

1 łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka kurkumy

pietruszka – tyle, ile mieści się w garści

Nadzienie:

3 marchewki oraz 1 pietruszka – starte na grubym oczku

1 mała cukinia – pokrojona w drobną kostkę

4 mniejsze ziemniaczki – pokrojone w kosteczkę (ja użyłam młodych ziemniaków)

natka pietruszki

1 cebulka

1 łyżeczka kminu rzymskiego

3/4 łyżeczki ajwanu

1/2 płaskiej łyżeczki asafetydy

2 i 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej

sól

oliwa z oliwek

1 łyżeczka imbiru – pokrojonego w kostkę

Porcje: ok 5-6 naleśników

Przygotowanie:

Naleśnik kukurydziany z warzywami

Naleśnik kukurydziany z warzywami

 

Farsz:

Oliwę rozgrzać w woku. Dodać kmin rzymski a po chwili ajwan. Następnie dodać czubricę, lekko zamieszać i wrzucić cebulkę, żeby się zeszkliła. Dodałam też odrobinę gorącej wody i dusiłam aż do jej odparowania. Następnie należy dodać ziemniaki, smażąc je przez około 10 minut, a następnie dodać cukinię. Po 5-7 minutach dodać startą marchewkę i pietruszkę. Całość posypać imbirem i asafetydą. Lekko wymieszać i smażyć aż warzywa będą całkowicie miękkie.

Ciasto:

mąkę, mleko, oliwę, szczyptę soli i kurkumę wymieszać razem. Najlepiej użyć miksera – nie będzie wtedy grudek. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, dodać pietruszkę i wymieszać. Smażyć na patelni, lekko wysmarowanej oliwą, by naleśniki nie były zbyt tłuste.  Są bardzo delikatne i kruche więc należy ostrożnie przekładać je na drugą stronę.

Żeby naleśniki nie wystygły, po ściągnięciu ich na talerz, przykryłam je ściereczką.

Farsz nakładać na 1/2 naleśnika a potem przykryć drugą.

Naleśnik kukurydziany z warzywami

Naleśnik kukurydziany z warzywami

Polecam, aby przed podaniem posmarować wierzch naleśnika sosem lub masłem orzechowym. Pyszne…

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!