Przepis na naleśniki wzięłam z książki „Kuchnia Kriszny”. Oryginalna nazwa naleśnika to PUDLA. Tym razem zmodyfikowałam nieco przepis, rezygnując z pomidorów i mąki pszennej. Mimo to naleśnik był smaczny, o lekkim grochowym zapachu. Wierzch naleśnika można oczywiście polać jakimś sosem np. orzechowym czy pomidorowym.

Składniki:

Farsz:

1 średnia cukinia – pokrojona w kostkę

2 marchewki średniej wielkości – starte na grubym oczku

1 mniejsza papryka czerwona – pokrojona w kosteczkę

garść fasolki szparagowej żółtej – pokrojonej na kawałeczki ok. 1.5 cm

2 łyżki oleju z pestek winogron

1 łyżka czarnej gorczycy

1/4 asafetydy

1 łyżka imbiru pokrojonego w kosteczkę

masala do warzyw:

w mikserze zmielić: 12 goździków,10 ziaren kardamonu, cynamon w korze – moja miała 4 cm długości i 2 cm szerokości 🙂

2/3 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego, 1/3 płaskiej łyżeczki ziaren kozieradki, 2 łyżeczki kminu rzymskiego. Wymieszać z

1 łyżeczką kurkumy

Ciasto naleśnikowe:

400 g mąki z grochu włoskiego

1/4 łyżeczki asafetydy

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżka kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżka kolendry w ziarnach – zmielić w młynku

woda zimna

Porcje: 5 naleśników, farszu starczyło tylko na 4 naleśniki

naleśniki z mąki grochu włoskiego, z warzywami

naleśniki z mąki grochu włoskiego, z warzywami

Przygotowanie:

Farsz: Na rozgrzaną oliwę wrzucić czarną gorczycę, przykryć i zaczekać aż przestanie strzelać. Dodać imbir, a po chwili asafetydę. Następnie dodać fasolkę szparagową, smażyć przez parę minut. Wrzucić cukinię, paprykę i marchewkę. Dodać odrobinę gorącej wody, zamieszać delikatnie i przykryć. W międzyczasie przygotować masalę do warzyw. Posypać warzywa masalą, zamieszać, przykryć i smażyć na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Ciasto: W garnku wymieszać mąkę z przyprawami. Następnie dolewać tyle wody, żeby powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.  Rozgrzać patelnię i za pomocą pędzelka posmarować ją olejem. Gdy tłuszcz będzie gorący, wlać pełną chochelkę ciasta, rozprowadzić równomiernie i smażyć tak, by po obu stronach pojawiły się lekkie brązowe plamki / kropeczki.

Gdy naleśnik jest gotowy, nałożyć na połowę naleśnika farsz, który potem należy skropić sokiem z cytryny. Następnie przykryć naleśnik drugą połową.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!