DO gotowania strączków zawsze używam części przypraw znajdujących się w poniższej mieszance. Często gęsto cynamon zamieniam z kardamonem. Zrobiłam więc gotową masalę, aby nie wyciągać za każdym razem mnóstwa słoiczków z przyprawami:) Oprócz mieszanki, dodaję też majeranek czy tymianek, które bardzo dobrze działają na zneutralizowanie negatywnego działania roślin strączkowych.

Składniki:

Po 1 łyżeczce: kminu rzymskiego, ajwanu, czarnej gorczycy, liści neem, czarnego pieprzu w ziarnach – zmielić w młynku na proszek.

Przesypać do miseczki i dodać

2-3 szczypty asafetydy

ok 1/3 łyżeczki cynamonu, kurkumy, mielonego imbiru

1/4 łyżeczki goździków mielonych, kminku

Całość wymieszać i zamknąć szczelnie w słoiczku.

masala

masala

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!