Lekka cukinia z koperkiem

Składniki:

  • 2 cukinie
  • pęczek koperku pokrojony drobniutko (jeśli pęczki są małe, wziąć dwa)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1/5 łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sok z  ½ cytryny
  • szczypta świeżego imbiru pokrojonego w kosteczkę
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 i ½ sproszkowanej kolendry

Porcja: 3-4 porcje

Przygotowanie:
Cukinię umyć, ale nie obierać – odciąć tylko końcówki – i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, a następnie wrzucić kmin rzymski, kurkumę, asafetydę i imbir. Po paru sekundach wrzucić cukinię i wymieszać ją delikatnie z przyprawami. Dusić na małym ogniu, mieszając, aż puści sok. Przykryć i dusić około 10 minut. Następnie dodać kolendrę i dusić, aż cukinia zmięknie. Na koiec dodac koperek oraz sok z cytryny.

cukinia z koperkiem (bez koperku :D)

cukinia z koperkiem (bez koperku :D)

Zostaw komentarz

*