Pochodzenie: południowa Azja, ale uprawiana jest głównie w Indiach (wschodnia część), Chinach, Japonii oraz w Ameryce Środkowej, Bangladeszu i na wyspach Morza Karaibskiego.

Ostryż jest rodzajem byliny z rodziny imbirowatych. Potoczna nazwa ostryżu to kurkuma, szafranica lub żółcień. Świeży korzeń kurkumy wyglądem przypomina korzeń imbiru, ale wewnątrz może być koloru czerwonego lub żółtego. Jako przyprawa kuchenna oraz lekarstwo, używana jest jedynie żółta część ostryża. Kurkuma cieszy się mocnym zapachem i dosyć ostrym smakiem. Używana jest do barwienia ryżu lub makaronu oraz do doprawiania dań warzywnych i mięsnych. Jej intensywny i trwały kolor ciężko schodzi ze skóry oraz ubrań. Doskonale nadaje się do produktów strączkowych, wysokobiałkowych, ponieważ zapobiega tworzeniu się gazów.

Kurkumę stosuje się również jako środek leczniczy w ajurwedzie. Pomaga w leczeniu problemów trawiennych, utrzymuje w dobrym stanie florę bakteryjną jelit, redukuje nadmiar gazów w organizmie. Ponadto ma właściwości tonizujące, wzmacniające, bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz działa jak naturalny antybiotyk. Ostryż stosowany jest w leczeniu kaszlu, zapaleniu gardła (płukanie gardła dobrze ciepłą wodą z 2 szczyptami kurkumy i soli), jęczmieni, cukrzycy, hemoroidów, skaleczeń, ran, uderzeń (siniaki), poparzeń oraz problemów skórnych[1]. Dla pięknej skóry można stosować kapsułki z kurkumą, a stosowanie ich w okresie ciąży, polepszy skórę dziecka. Osoby chore na hipoglikemię nie powinny używać kurkumy w dużej ilości.

Istnieją badania nad wykorzystaniem kurkumy w leczeniu takich chorób jak: nowotwory, choroby Alzheimera, reumatyzm i mukowiscydoza. Kurkumina – składnik kurkumy – blokuje działanie naturalnej substancji chemicznej, tzw., TNF, która sprzyja rozwojowi min. nowotworom. Naukowcy zauważyli mniejszą zachorowalność Hindusów na pewne typy nowotworów. Ma to zapewne duży związek z tym, że w kuchni indyjskiej kurkuma jest podstawowym składnikiem kulinarnym, stosowanym w każdym domostwie.

Smaki: ostry, gorzki, cierpki

Vipaka: ostry

Virya: rozgrzewająca

Wpływ na dosze: kurkuma może być używana przez wszystkie dosze


[1] Lad U., Lad V. (2006), Ayurvedic Cooking for Self-Healing, The Ayurvedic Press, Canada

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!