Kruszonka z warzywami

Składniki:

farsz:

1 mały brokuł – podzielony na różyczki

3 marchewki – przekrojone wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki (trzeba chwilę pogotować marchewkę, inaczej będzie twarda)

2 filiżanki żółtej fasoli szparagowej – pokrojonej w ok. 1 cm kawałeczki (dobrze też wcześniej chwilę ją podgotować)

1/2 selera – starty na grubym oczku

sos słonecznikowy:

1 filiżanka słonecznika łuskanego – podprażonego

1/2 filiżanki oleju

1/2 filiżanki pasty z tamaryndy

1/4 soku z cytryny

masala:10 ziarenek kardamonu, kilka ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka ajwanu, 1 łyżeczka czarnej gorczycy, 1/4 łyżeczki asafetydy, 1/2 łyżeczki chili – całe składniki zmielić i wymieszać razem

kruszonka:

1 i 1/2 filiżanki mąki – ja dałam orkiszową

1 i 1/2 filiżanki startego sera żółtego

ok 1 filiżanki roztopionego masła

kurkuma i goździki

po 1/2 filiżanki słonecznika i sezamu

Porcje: ok 6-7 porcji

kruszonka z warzywami

kruszonka z warzywami

Przygotowanie:

sos: wszystkie składniki zmielić w malakserze na gładką masę. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać oleju, jeżeli zbyt rzadki – słonecznika. Następnie dodać masalę i porządnie wymieszać.

Sos musi być rzadszy, żeby łatwo łączył się z warzywami.

Farsz: Warzywa wymieszać razem, uważając żeby się nie rozleciały, następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Można troszkę posolić – jeżeli ktoś lubi.

Kruszonka: mąkę, ziarna, przyprawy i ser wymieszać razem. Następnie dodać masło i wyrobić.

Posypać warzywa kruszonką i wstawić do pieca na około 35-40 min (temp. 180 stopni C)

3 komentarze to “Kruszonka z warzywami”

Read below or add a comment...

  1. Ewelina says:

    Witam, pani Agnieszko! Od dawna zastanawiam się nad kwestią podgrzewania ugotowanej na zapas kaszy jaglanej oraz potraw typu zapiekanka, krokiety itp. – wiem, że nie powinno się odgrzewać jedzenia, ale gdy na wszystko brak czasu i trzeba do późna pracować to ciężko po powrocie zabierać się do gotowania:/ Wiem, że mikrofalówka odpada, ale z kolei nagrzewanie piekarnika dla jednej porcji nie wydaje mi się ekonomiczne – czy są jakieś inne sposoby? Np. podgrzewanie na parze? Bardzo proszę o odpowiedź.

    • Witam Pani Ewelino:)
      Oczywiście najlepiej jeść świeże jedzenie, ale trzeba też podejść do gotowania zdroworozsądkowo i dostosować swoje możliwości do swojego aktualnego życia. Dlatego jak nie da się gotować na bieżąco, to nawet i ja się nie spinam, bo pożytku to nie przyniesie. Gotowanie na dwa dni, w naszym chłodnym klimacie, uważam że jest dopuszczalne. Im dłużej jedzenie „stoi” np w lodówce, to już nawet inaczej smakuje – m.in. przez procesy fermentacyjne które w nim zachodzą (co nie wpływa dobrze na nasz organizm).

      Wcześniej ugotowaną kaszę podgrzewam na gazie z odrobiną wody, czasami odrobiną mleka ryżowego czy kokosowego – jak kasza robiona była na słodko. Ale najczęściej zwodą. Zapiekankę jeśli uda jej się zostać na drugi dzień podgrzewam niestety w piekarniku, czasami przekładam ją również na patelnię (albo zostawiam w naczyniu żaroodpornym, w którym ją zrobiłam) i na mały ogniu podgrzewam pod przykryciem. Ale nie wiem co jest bardziej oszczędne: czy włączenie na 30 minut piekarnika na prąd czy 15-20 minut podgrzewanie na gazie?
      Krokiety, kotleciki, placuszki zawsze podgrzewam na suchej patelni, lub delikatnie wysmarowanej pędzelkiem z olejem, również pod przykryciem, bo jest szybciej.
      na parze nie próbowałąm ale wydaje mi się to zbyt długie, a przede wszystkim powstała para wodna rozmoczyła by takiego kotleta czy krokieta.
      Podgrzewanie w piekarniku jest dobre jak przy okazji coś się jeszcze piecze (chleb, ciasto, pierogi), lub dla większej ilości osób.

      pozdrawiam

      • Ewelina says:

        Pani Agnieszko,
        bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, która rozwiała mnóstwo moich wątpliwości!!! Właśnie kwestia podgrzewania była dla mnie największą przeszkodą we wprowadzaniu zasad kuchni ajurwedyjskiej w życie:/ Teraz już będzie mi łatwiej:) Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie!!!!

Zostaw komentarz

*