Składniki:

farsz:

1 mały brokuł – podzielony na różyczki

3 marchewki – przekrojone wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki (trzeba chwilę pogotować marchewkę, inaczej będzie twarda)

2 filiżanki żółtej fasoli szparagowej – pokrojonej w ok. 1 cm kawałeczki (dobrze też wcześniej chwilę ją podgotować)

1/2 selera – starty na grubym oczku

sos słonecznikowy:

1 filiżanka słonecznika łuskanego – podprażonego

1/2 filiżanki oleju

1/2 filiżanki pasty z tamaryndy

1/4 soku z cytryny

masala:10 ziarenek kardamonu, kilka ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka ajwanu, 1 łyżeczka czarnej gorczycy, 1/4 łyżeczki asafetydy, 1/2 łyżeczki chili – całe składniki zmielić i wymieszać razem

kruszonka:

1 i 1/2 filiżanki mąki – ja dałam orkiszową

1 i 1/2 filiżanki startego sera żółtego

ok 1 filiżanki roztopionego masła

kurkuma i goździki

po 1/2 filiżanki słonecznika i sezamu

Porcje: ok 6-7 porcji

kruszonka z warzywami

kruszonka z warzywami

Przygotowanie:

sos: wszystkie składniki zmielić w malakserze na gładką masę. Jeżeli sos będzie za gęsty można dodać oleju, jeżeli zbyt rzadki – słonecznika. Następnie dodać masalę i porządnie wymieszać.

Sos musi być rzadszy, żeby łatwo łączył się z warzywami.

Farsz: Warzywa wymieszać razem, uważając żeby się nie rozleciały, następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Można troszkę posolić – jeżeli ktoś lubi.

Kruszonka: mąkę, ziarna, przyprawy i ser wymieszać razem. Następnie dodać masło i wyrobić.

Posypać warzywa kruszonką i wstawić do pieca na około 35-40 min (temp. 180 stopni C)

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!