Cudowna zupa z kalarepy, pełna witamin (A, B, duża dawka witaminy C, K, E, PP) i minerałów jak żelazo, wapń, magnez, potas sód. Kalarepa wspomaga przy problemach trawiennych jak zaparcia, nie uczula, dlatego może być spokojnie spożywana przez alergików jak i zaczynające przygodę z jedzeniem dzieci już od najmłodszych lat. Ponadto ma działanie oczyszczające organizm z toksyn. Ponadto posiada mnóstwo właściwości leczniczych, między innymi wspomaga leczenie anemii, reguluje poziom cukru, pomaga w prawidłowej pracy nerkom i wątrobie czy poprawia perystaltykę jelit. Jednak, żeby nie było za pięknie, kalarepa posiada szczawiany, które w dużej ilości mogą podrażniać żołądek, zwłaszcza u osób z wrzodami żołądka, stanami zapalnymi żołądka, kamicą nerkową.

Składniki:

4 kalarepy

1 cebula

1 ziemniak

koperek

przyprawy: kmin rzymski, 1 łyżeczka czarnej gorczycy, liść laurowy, 2 małe kuleczki jałowca, 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka imbiru świeżego, łyżeczka suszonego majeranku/ bazylii

sok z cytryny, sól

ghee

Porcje: około 4-5 porcji

Krem z kalarepy

Krem z kalarepy

 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzałam ghee. Wrzuciłam gorczycę i jak zaczęła strzelać, dodałam kmin rzymski. Gdy pojawił się zapach kminu, dodałam kuleczki jałowca, liść laurowy oraz chili i imbir. Po kilku sekundach dorzuciłam cebulkę i całość wymieszałam. Po ok. 2 minutach dodałam pokrojoną w kostkę kalarepkę i ziemniaka. Po kolejnych 2 minutach zalałam całość wrzątkiem, tak by woda była ok 1-1,5 cm ponad poziom warzyw. Przykryłam i zostawiłam na 5 minut. Po tym czasie dodałam szczyptę kurkumy oraz majeranek. Gotowałam aż kalarepa zmiękła, tak by można ja było zmiksować. Gdy zupa jest za gęsta można dolać odrobinę wrzątku, i odwrotnie gdy macie za dużo wody, przed miksowaniem można jej trochę odlać. Na koniec całość dosoliłam, posypałam koperkiem i dodałam sporo soku z cytryny do smaku. Krem z kalarepy najlepiej smakuje bez dodatków.

Smacznego!

Właściwości: gdy zjemy zupę bez dodatków typu chleb jest wtedy lekka, łatwo strawna. Zupa jest w smaku głównie słodka i kwaśna z lekką nuta ostrości, dlatego doskonale nadaje się dla zrównoważenia vaty.

Newsletter

Zapisz się na newsletter, by otrzymywać ode mnie interesujące materiały o jodze i ajurwedzie oraz informacje o moich bieżących inicjatywach. Kliknij w poniższy przycisk!

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!