Przepis na pyszne kotleciki czy – jak kto woli – placuszki z ziemniakami i kaszą gryczaną. Dawno temu jadłam podobne w barze wegetariańskim i zauroczona ich smakiem postanowiłam się z nimi zmierzyć:)

Składniki:

400g ziemniaków – surowych, startych na grubym oczku

200g kaszy gryczanej ugotowanej i lekko wystudzonej

1/2 dużej cebuli

masala: 1 łyżka suszonych liści curry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ajwan – podsmażyć na suchej i gorącej patelni a następnie zmielić

chili – wg uznania

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

mąka pszenna pełnoziarnista

Porcje: około 25 kotlecików

 

kotleciki ziemniaczane z kaszą gryczaną

kotleciki ziemniaczane z kaszą gryczaną

 

Przygotowanie:

Połączyć ziemniaki z kaszą gryczaną, dodać przyprawy, mąkę i sok z cytryny – całość dokładnie wymieszać. Aby placki nie były zbyt tłuste, nie należy dawać dużo oleju podczas smażenia. Kotleciki smażyć z obu stron na lekko złocisty kolor.

właściwości: ze względu na większą ilość chili, cebulę i kaszę kotleciki spowodują delikatny wzrost ciepła. Smażone potrawy są raczej ciężkie dla układu trawiennego, dlatego używam sporo przypraw, aby zmniejszyć ciężkość  nie powodując jednak podrażnienia jelit.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!