Składniki:

2 małe marchewki i 2 małe pietruszki – starte na grubej tarce

1 mały seler – również starty na grubej tarce

1 por – drobno pokrojony

2 małe cebulki – w kosteczkę (dałam czerwoną, żeby kotleciki były bardziej kolorowe 🙂 )

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ajwanu, 4-5 kuleczek kolorowego pieprzu – zmielić w młynku

1 łyżka drobno posiekanego imbiru

sól do smaku

oliwa

4-5 łyżek mąki kukurydzianej

1 łyżka bułki tartej

2 jajka – białka ubić osobno

1 łyżeczka czarnuszki

Porcje: mnie wyszło 17 kotlecików

Przygotowanie:

Na niewielką ilość oliwy wrzucić czosnek, a po paru sekundach, kiedy pojawi się zapach, usunąć czosnek. Dodać przyprawy a po paru sekundach imbir. Wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć i dodać pora. Dusić 5-7 minut. Następnie przełożyć do miski, dodać starte warzywa, żółtka i ubite białka. Potem dosypać mąki, bułki tartej, czarnuszki i soli. Wymieszać delikatnie wszystko razem. Piec na rozgrzanej oliwie.

Nie daję dużo oliwy, żeby nie były zbyt tłuste – potem je można oczywiście wyłożyć na ręczniczki papierowe, żeby wchłonęły tłuszcz, ale ja to rzadko robię (z lenistwa ‚D). Formowałam cieniutkie placuszki ok. 1/2 cm wysokości.

kotleciki warzywne

kotleciki warzywne

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!