Kiszony barszcz czerwony

Niepowtarzalny smak, genialny aromat, doskonałe właściwości…

Oto przepis na kiszony barszczyk:)

Składniki:

5-6 buraków średniej wielkości – obrane i pokrojone w plasterki

2 marchewki – pokroiłam w słupki

1 średniej wielkości pietruszka – pokroiłam w krążki

1 i 1/2 łyżki zakwasu  żytniego

2-3 liście laurowe

3-4 kuleczki jałowca

3 goździki

Porcja: ok. 2 słoiki litrowe

Przygotowanie:

Do dużego (ok 4-5 litrowego) glinianego naczynia wkroiłam marchewkę, pietruszkę, buraki, dodałam przyprawy. Zagotowałam około 2,5 litra wody i odstawiłam do ostygnięcia. Do szklanki przełożyłam odmierzoną ilość zakwasu, dolałam letniej przegotowanej wody, wymieszałam i dodałam do buraków. Następnie dolałam do naczynia tyle wody, żeby przykryła lekko buraki. Lepiej dać mniej wody i cieszyć się pełniejszym smakiem:) Po nalaniu wody, przykryłam naczynie talerzykiem, ale tak by była niewielka szpara i powietrze mogło się dostawać do środka. Po 5 dniach barszcz był średnio mocny w smaku, a zarazem delikatny dla żołądka. Mmm… mniam:)

właściwości: barszcz jest kwaśny, słodki, nawilżający, bardzo odżywczczy, gaszący pragnienie.  Buraki są dobre dla osób o konstytucji vata i kapha, okazjonalnie dla osób pita (w postaci soku z buraków). Leczniczo, w ajurwedzie buraki wykorzystuje się do leczenia problemów związanych z macicą, zatwardzeniem oraz hemoroidami.

RYPSALIS- KAKTUS EPIFITYCZNY

Zostaw komentarz

*