Pochodzenie: Azja, uprawiany w rejonach klimatu tropikalnego: Australia, Indie, zachodnia Afryka, Ameryka Środkowa.

Imbir pochodzi najprawdopodobniej z Melanezji – archipelagu na Oceanie Spokojnym. Sadzony jest w cieniu, gdyż nie lubi być nasłoneczniany. Warto dodać, że imbir może być hodowany w warunkach domowych w doniczce, gdy trzymamy go na oknach wschodnich i zachodnich z daleka od światła. Jadalny korzeń imbiru jest gruby, ma skórkę lekko brązową i mięsiste kłącze o zapachu cytrusowym, lekko odświeżającym i korzennym. Swój wspaniały zapach zawdzięcza licznym olejkom eterycznym, które zawiera: gingerolu, zingeronu oraz cytralu. Jednym ze składników imbiru jest również giangaina – enzym odpowiedzialny za rozkład białek przez soki trawienne żołądka.imbir - Agnieszka Wielobób ajurweda joga

Imbir powoduje, że potrawy są lżejsze oraz łatwiej strawne. Poprzez rozniecanie agni (ognia trawiennego) imbir ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Wzmaga również apetyt. Działa bakteriobójczo, antyseptycznie i oczyszczająco – niwelując szkodliwe działanie toksyn w organizmie, oczyszcza jelita oraz pobudza ich perystaltykę. Jest to szczególne ważne dla osób vata, u których często występują problemy z trawieniem. Imbir poprawia również krążenie, zapobiega mdłościom oraz zwiększa ukrwienie mózgu, czego skutkiem jest polepszona koncentracja i zwiększona sprawność umysłowa. Ponadto imbir zwiększa potliwość, stąd jest dobrym lekarstwem przy przeziębieniach oraz przy dolegliwościach osób typu kapha, tj. zaflegmieniu płuc i gardła, kaszlu i katarze.

Dla osób vata poleca się świeży imbir, gdyż suszony jest bardziej skoncentrowany, zbyt ciężki oraz mocniejszy w działaniu. Stąd też sucha postać imbiru zalecana jest dla osób typu kapha. Sproszkowany imbir ma mocniejszy zarówno smak jak i aromat i używany jest najczęściej do deserów i ciast. Istnieje jeszcze skrystalizowana postać imbiru, używana najczęściej w Chińskich daniach, chutney’ach, dżemach oraz deserach.

Właściwości imbiru: rozgrzewający

Smaki: przeważającym smakiem jest ostry, a ponadto kwaśny, gorzki, cierpki

Vipaka: słodki

Przechowywanie: w lodówce zawinięty w papier, z daleka od wilgoci

Wpływ na tridosze: świeży imbir balansuje poziom kaphy i vaty, a podwyższa poziom pity w organizmie. Pita z natury jest gorąca, więc powinna używać imbiru z umiarem ze względu na jego rozgrzewające właściwości. Jako, że sproszkowany imbir jest mocniejszy, będzie on jeszcze bardziej pobudzał pitę.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!