hummus

Przepis na pastę z ciecierzycy/ cieciorki/ grochu włoskiego.

Składniki:

200 g cieciorki – namoczyć na noc i ugotować do całkowitej miękkości

100 g sezamu – zmielonego i wymieszanego z oliwą z oliwek. Powstała pasta powinna być dość rzadka, ale bez przesady

sok z 1 niecałej cytryny – sami sprawdzicie ile Wam potrzeba. Ma być lekko wyczuwalna

2 malutkie ząbki czosnku lub jeden średniej wielkości – przeciśnięte przez praskę

sól i pieprz do smaku.

hummus

hummus

Przygotowanie:

Całość zmiksować, następnie smakować:D Przyznacie, że przepis dosyć prosty’)

Właściwości: jak by na to nie patrzeć, cieciorka jest najcięższa ze wszystkich strączkowych. Hummus zwiększa właściwości ziemi (ciężki), sól i kwas z cytryny równoważą suchość strączków.

13 komentarzy to “hummus”

Read below or add a comment...

  1. plica says:

    jedzonko, że tak powiem nieźle napycha i skleja paszczę 🙂 swój co prawda robiłam z cieciorki z puszki i z gotowej pasty sezamowej + reszta j.w.

  2. z gotowej pasty sezamowej też można tylko że akurat miałam do wyboru duuże opakowanie tahini lub sezam. wiedziałam że pasty nie wykorzystam więc wybrałam sezam:) A hummus rzeczywiście napycha (w piękny sposób):)

  3. anna says:

    O, a ja zawsze czuje się po nim wspaniale, tylko nigdy nie zjadam go z pieczywem lecz samymi surowymi warzywami
    pozdrawiam

  4. anna muszę spróbować z warzywami, choć z chlebusiem też jest pyszny:)

  5. głodomor says:

    miałam okazję spróbować wyżej sfotografowanego hummusa i przyznaję, że ślinka cieknie do samej podłogi! p.s. ile dać tahini na podane ilości pozostałych składników?

  6. myślę, że 100-120g tyle ile sezamu + oliwy łącznie, głodomorze:)

  7. Utopia... says:

    Ciekawy przepis i tak jak pisali poprzednicy na sam widok „ślinka cieknie aż do ziemi” 🙂 Ja od jakiegoś czasu też się przymierzam do zrobienia własnego hummusu, ale ze względu na moje kulinarne zdolności ciągle to odkładam w czasie 😉 Póki co zadowalam się kupnym, marki whomus? – jest naprawdę bardzo, bardzo smaczny, ale chciałbym jednak kiedyś spróbować zrobić swój. Także gdyby kiedyś nie chciało Wam się siedzieć w kuchni, a najdzie Was ochota na hummus – macie gotowy substytut 😉

  8. whomus – muszę przyznać że nazwa się im udała:) Wiesz, zrobienie hummusu nie jest takie trudne. ugotować cieciorkę do miękkości potem wszystko zmiksować z resztą rzeczy:) no tylko pytanie ile oleju do sezamu? tyle żeby pasta była dość rzadka.
    Uwierz, jeśli sama zrobisz hummus to już nigdy nie będziesz szukała substytutu:)

    pozdrawiam i zachęcam do zrobienia go:D

  9. głodomor, mała poprawka do mojej odpowiedzi na pytanie ile tahini: 100-120g tahini lub 100-120g + oliwa (bez „łącznie”) 🙂

  10. Utopia... says:

    Agnieszka, dzięki za dobre rady. Zrobię jak mówisz i spróbuję zrobić swój własny.

    A propos nazwy – zdecydowanie fajna, świetna gra słów 🙂

  11. asia says:

    witaj Agnieszko 🙂
    wiedziałam, że tutaj znajdę ten przepis
    zawsze mozna na Ciebie liczyć ;))
    dzięki
    pozdrawiam serdecznie
    ps. pierwszy raz będę robić własnoręcznie hummus, wrażenia opowiem jak zrobię :))

    • Asia,
      bardzo miłe słowa, dziękuję:)
      Staram się umieszczać różne ciekawe przepisy (w miarę wolnego czasu:) )
      Czekam oczywiście na Twoje wrażenia, mam nadzieję, że będą równie pozytywne jak Twój wpis:)
      pozdrawiam serdecznie

Zostaw komentarz

*