Halawa dla najmłodszych

Jeżeli Wasze pociechy nie mają problemu z tolerancją glutenu, polecam wspaniały deser: halawa z owocami – bez dodatku cukru oczywiście:)

Składniki:

1 filiżanka grysiku

wrzątek

plasterek masła – ok. 0,5 cm mniejszego boku

sezam i siemię lniane: niewielką ilość każdego podprażyć na suchej patelni a następnie zmielić

1 i 1/2 miękkiego, bardzo dojrzałego banana

1 i 1/2 słodkich jabłek – ja użyłam małych jabłek

Porcja: okrągłe naczynie  żaroodporne o średnicy ok. 14 cm i wysokości 1-1.5 cm

halawa z owocami

halawa z owocami

Przygotowanie:

W woku żeliwnym roztopić masełko, a następnie dodać zmielone ziarna. Wymieszać dokładnie, po około minucie dodać grysik, całość dokładnie wymieszać. Prażyć około 15 minut często mieszając, aby się grysik nie przypalił. W międzyczasie zagotować wodę. Jak grysik lekko ściemnieje dolewać zagotowanej gorącej wody cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Wody wlałam „na oko”: grysik mocno ją wchłania, jeżeli chcemy, żeby konsystencja była twarda, dajemy wody mniej, w przeciwnym wypadku dajemy jej więcej:) Przy dolewaniu wody, można obserwować grysik – jeżeli widzimy, że nie wchłania już więcej zaprzestajemy dolewania, a po chwili wyłączamy gaz i dodajemy owoce (ugnieciony banan wymieszany ze startym na małym oczku jabłkiem). Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do dowolnego naczynia. Można podawać jak wystygnie, ale na ciepło jest równie smaczne:)

Smacznego:)

6 komentarzy to “Halawa dla najmłodszych”

Read below or add a comment...

  1. margot says:

    a takie większe fanki halawy mogę też ?:D
    p.s grysik to kasza manna ?

  2. hehehe… ja się zajadałam:)
    grysik to kasza manna.

    pozdr.

  3. pamiętajmy: zanim coś podasz dziecku, przetestuj na sobie:D

  4. margot says:

    to prawda :DDD
    Agnieszko dzięki za odpowiedz

  5. Iwona says:

    zrobiłam, wyszło bardzo dobre, dałam tylko więcej jabłka, żeby było bardziej czuć słodycz owocu niż grysik, lekkie, pyszne śniadanie, dziękuje za przepis

    Iwona

  6. cieszę się, że smakowało:)
    Ta halawa pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser:)

Zostaw komentarz

*