Kolejny przepis na wspaniały i słodki deser z grysiku. Tym razem halava ze śliwkami: słodko – kwaśna. Idealna na lato 🙂

Składniki:
1 i 1/2 szklanki kaszy manny
2 łyżki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
8-10 śliwek – pokrojonych na kawałeczki (nie za małe)

Porcje: 6-8 porcji

halava ze śliwkami

halava ze śliwkami

Przygotowanie:

W woku roztopić masło i dodać kaszę. Smażyć przez około 15 min, mieszając, żeby się nie przypaliła i żeby nie powstały grudki. Dodać cukier, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Smażyć dopóki kasza lekko nie zbrązowieje. Kiedy kasza będzie gotowa, dolewać wody (cały czas mieszając!) tak, żeby masa nie była ani za płynna, ani za gęsta.

Pamiętajcie, że kasza wchłania wodę, więc lepiej dać jej trochę więcej. Można też ew. dodać odrobinę wody potem, jeżeli uznacie, że deser jest zbyt gęsty. 

Następnie dodać wszystkie śliwki i mieszać aż woda całkowicie wyparuje, a kasza będzie ładnie odrywała się od trzepaczki. Całą halawę przełożyć do naczynia i zaczekać aż wystygnie – aczkolwiek na ciepło smakuje równie wyśmienicie.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!