Składniki:
Pasta: zmielić 3-4 łyżki kokosu, 1,5 imbiru, 1cm czerwonego chili z odrobiną wody, aby ułatwić mielenie, Pasta nie musi mieć postaci kremowej
Około 500 ml rozsmażonych pomidorów
1 filiżanka czerwonej soczewicy
1 filiżanka marchewki – pokrojonej w grubsze krążki
1 filiżanka selera – pokrojonego w średniej wielkości kawałeczki
1 łyżka kminu rzymskiego
½ łyżeczki masali (przepis tutaj)
2 szczypty kurkumy
Olej do smażenia
Porcje: około 4 porcje

gęsta zupa pomidorowa z pastą kokosową

gęsta zupa pomidorowa z pastą kokosową

Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać, odsączyć. Na małym ogniu rozgrzać olej, wrzucić kmin rzymski. Po kilku sekundach, jak kmin się lekko zrumieni i pojawi się jego delikatny zapach wrzucić pastę z kokosem. Wymieszać ją z kminem mieszając przez 20-40 sekund, pilnując aby się nie przypaliła. Wrzucić czerwoną soczewice, podlać 1,5 filiżanki wody i wymieszać. Przykryć i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać marchewkę, selera i przesmażone pomidory, masalę oraz kurkumę. Podlać wodą tak, aby otrzymać pożądaną przez Was gęstość, ew. kwaśność pochodzącą z pomidorów. Zupa ma być raczej gęstsza niż rzadsza. Podczas gotowania cześć wody zostanie wchłonięta przez soczewice, warzywa – można w trakcie dolać wrzątku, aby utrzymać pożądaną gęstość. Gotować, aż warzywa staną się miękkie. Kilka minut przed końcem gotowania lekko posolić. Podawać z brązowym ryżem.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!