Diagnoza w ajurwedzie wg Charaki

Charaka, twórca słynnego dzieła na temat ajurwedy – Charaka Sanhita – podaje kilka ważnych elementów, na które należy zwracać uwagę podczas diagnozy:

  • Która dosza jest w nierównowadze?
  • Która dhatu (tkanka ciała) jest w nierównowadze?
  • Jakie jest agni (ogień trawienny, metabolizm)?
  • Wiek
  • Siła
  • Czas / pora roku / otoczenie
  • Nawyki
  • Dieta
  • Umysł

Specjalista ajurwedy za pomocą obserwacji pacjenta oraz rozmowy, a w razie potrzeby także badania palpacyjnego, ustala prakriti (konstytucję psychofizyczną) osoby badanej, jak również ocenia które właściwości są wytrącone z równowagi (np. suchość, ciężkość, zimno, mobilność etc.) Zwraca również uwagę których tkanek lub organów dotyczy zaburzenie. Charaka podkreśla również, że podczas diagnozy ważne jest, czy nasz metabolizm (agni) jest mocny czy słaby. Wiek i siła osoby poddającej się diagnozie a także pora roku czy otoczenie, w którym przebywa taka osoba są ważne. Ponadto Charaka wspomina, że w procesie diagnozy i leczenia za pomocą ajurwedy, musimy wziąć pod uwagę nawyki, dietę oraz stan umysłu pacjenta. Ganeś Mohan podkreśla, że dokonując pewnych zmian nawyków, musimy to robić stopniowo by nie doprowadzić do powstania chorób. Musimy ustalić priorytety w leczeniu, dzięki czemu podejmujemy się usunięcia nawyku, który powoduje największe zaburzenia w organizmie. Dopiero po wykorzenieniu tego nawyku, możemy przejść do pracy nad następnym. Ocena stanu umysłu jest bardzo istotna w procesie leczenia, ponieważ musimy ocenić gotować pacjenta do zastosowania określonych zaleceń (np. musimy wiedzieć, czy pacjent jest na tyle zdyscyplinowany i otwarty by wykonać zalecane przez nas ćwiczenia, czy tylko można mu zapisać jakieś leki, zioła).

6 komentarzy to “Diagnoza w ajurwedzie wg Charaki”

Read below or add a comment...

  1. Agnieszko,

    napisałaś o diecie korzystnej dla Vaty i Pity. Czy mogłabyś również poświęcić osobny wpis doszy Kapha?
    Jako bardzo początkujący zwolennik Ayurvedy chciałbym również zapytać czy możesz polecić jakieś książki w j. polskim, które zawierają przepisy ayurvedyjskiej kuchni.

    Przy okazji – co to jest tamardyn ? 🙂

    Pozdrawiam z Krakowa

    Rysiek

  2. oczywiście, napiszę co o Kaphie, totalnie mi to uciekło gdzieś. Jeżeli chodzi o książki z przepisami ajurwedyjskimi to znalazłam tylko w j. angielskim. W j. polskim mogę tylko polecić Ci Kuchnię Kriszny Adiraja dasa. Jest tam wiele przepisów i dokładnie rozpisane kolejne kroki postępowania.

    Tamaryndowiec indyjski (tamarynd, powidlnik) to drzewo (afryka, indie), którego owoce używane są jako przyprawa do wielu potraw. Mają silnie kwaśny smak. Uwielbiam tamarynd dodawać do gęstych zup (zamiast soku z cytryny), warzyw, ale najlepiej pasuje do sambaru.
    Można go kupić w sklepach typu „smaki świata” jako pastę lub w kawałku, ale w tedy trzeba tamarynd podgrzać i przetrzeć prze sitko, żeby nie było pestek. Dlatego preferuję gotową pastę z tamaryndu. Starcza na dosyć długo.

    pozdrawiam

  3. Dziękuję Agnieszko.
    Może więc przyszedł czas na Twoją książkę ? 🙂

  4. wow,wow,wow… mocne słowa!!! warte zastanowienia,

    dziękuję:)

  5. holistyka says:

    Witaj.
    Jakbyś mogła podać gdzie można zdobyć niniejszą książkę??
    czytałaś cała pozycję – Charaka Sanhita – z tego co kojarzę to jest to monumentalne dzieło??

    Pozdrawiam
    Bartosz Drelichowski
    Inicjatywa Mandala Serca
    http://www.mandalas.tk

  6. Owszem, obszerna księga. Niestety nie czytałam całego. Można zakupić 3 tomowe na Amazonie dzieło za prawie tysiaka:) Lub też lepsze rozwiązanie – popytać wśród znajomych zaznajomionych z tematem.

    Czytałam natomiast początek Suśruta sanhita i ma ją i powiem że ciężko się to czyta. Teksty oczywiście po angielsku i wymaga żeby poświecić mu dużo czasu na poprawne zrozumienie.
    pozdrawiam
    Agnieszka

Zostaw komentarz

*