Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (krupczatka)
2 łyżki oliwy
zimna woda (inaczej ciasto szybko mi wysychało)
1 garść lekko zmielonych płatków żytnich błyskawicznych (tak, żeby były też malutkie kawałeczki płatków)

Przygotowanie:

Mąkę, oliwę, płatki wymieszać. Dodać tyle wody, żeby powstało miękkie, ale nie klejące się ciasto. Następnie uformować niewielkie kuleczki (z tej ilości składników powinno wyjść około 10 – 13 kuleczek). Każdą kuleczkę ciasta rozwałkować na cienkie ( okrągłe ;D ) placki, włożyć do mocno rozgrzanego piekarnika wysoko przy grzałkach i piec około 2-4 min, aż czapati staną się lekko twarde. Jeżeli zaistnieje taka istnieje potrzeba,  można je przełożyć na drugą stronę i piec  jeszcze prze 1-2 min. Czapati można smażyć też na mocno rozgrzanej patelni – wtedy się nawet przyrumieniają (w zależności od tego ile je trzymamy na ogniu) i muszę powiedzieć, że są smaczniejsze 🙂

czapati z płatkami błyskawicznymi żytnimi

czapati z płatkami błyskawicznymi żytnimi

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!