Co może jeść Vata?

Zobacz też:

Co może jeść Pita?

Co może jeść Kapha?

 

* – pokarm można spożywać z umiarem, w małej ilości

** – produkt można spożywać rzadko

Tabela 1 Zestawienie pokarmów zalecanych i niekorzystnych dla dosza Vata –

Usha Lad i Dr Vasant Lad, „Ajurvedic cooking for Self-Healing”

POKARM UNIKAĆ WSKAZANY
Owoce Na ogół większość suszonych owoców; surowe jabłka; żurawina; suszone daktyle, figi, rodzynki, śliwki; gruszki; persymonę; granaty; arbuzy Na ogół większość słodkich owoców; gotowane jabłka; mus jabłkowy; morela; awokado; banany; jagody; wiśnie; czereśnie; kokosy; świeże daktyle, figi; grejpfruty; winogrona; kiwi; cytryny; limonki; mango; melony; pomarańcze; papaje; brzoskwinie; ananasy; śliwki; namoczone śliwki suszone oraz rodzynki; rabarbar; truskawki, tamarynd;
Warzywa Na ogół mrożonych, surowych oraz suszonych warzyw; karczochy; niewskazane są także: surowe brokuły; kiełki brukselki; brukselka; korzeń łopianu; surowa kapusta, kalafior; cebula surowa; groszek; rzodkiewka i pomidory; seler; świeża kukurydza**; bakłażan; chrzan; jarmuż; grzyby; zielone oliwki; papryka słodka i gorąca; białe ziemniaki; owoce i kwiaty opuncji; dynia; kabaczek; pomidory gotowane**; rzepa; Na ogół warzywa te powinny być ugotowane; szparagi; burak ćwikłowy; gotowana kapusta, cebula*, groszek, rzodkiewka*, kalafior*; marchewka; kolendra; ogórek świeży; daikon – japońska rzodkiewka; koper włoski; czosnek’ zielona fasolka; zielone chili; topinambur*; por; sałata*; zielone liście*; okra; czarne oliwki; pietruszka*; słodkie ziemniaki; dynia; brukiew; gotowany i smażony szpinak*; kiełki*; kabaczek letni; korzeń kleśnicy jadalnej; rzeżucha; cukinia; rzepa (zielenina);
Ziarna / Zboże Jęczmień; chleb z drożdżami; gryka; zboże; kukurydza; kuskus; krakersy; musli; proso; owies – otręby; suchy owies; makaron**; wafle ryżowe; żyto; mączka skrobiowa; orkisz; tapioka; otręby pszenne; Amarantus*; gotowany owies; Quinna; każdy rodzaj gotowanego ryżu; chleb esseński; pszenica;
Rośliny strączkowe Fasola adzuki; fasola czarna; groszek czarne oczko; fasola kidney; brązowa soczewica; fasola o szerokich i płaskich ziarnach; miso*; mała biała fasola; suszony groszek; fasola zwyczajna o ziarnkach w kropki; soja; mąka sojowa; groch łuskany; tempeh; biała fasola; Soczewica czerwona i biała; mung dal; fasola mung; sojowy ser*, mleko*, kiełbasa*; tofu*; tur dal; urad dal;
Produkty mleczne Krowie i kozie mleko w proszku; jogurt – naturalny, owocowy, mrożony; Generalnie wszystkie, ale w małej ilości; masło; maślanka; ser żółty twardy i miękki; twarożek; mleko krowie; ghee; ser kozi; lody*; śmietana*; jogurt rozcieńczony i z przyprawami*;
Pokarmy zwierzęce Baranina; jagnięcina; sarnina; indyk – jasne mięso; wieprzowina; królik; dziczyzna; Wołowina; kurczęta; indyk – ciemne mięso; mięso bawole; kaczki; jajka; ryby morskie i świeże; łosoś; sardynki; owoce morza; krewetki; tuńczyk;
chutneye, musztardy, pikle Czekolada; chrzan; Wszystkie przyprawy; czarny pieprz*; chutney z mango (słodkie albo ostre); chili*; liście kolendry*; jadalne glony morskie; gomasio; brązowe wodorosty; ketchup; kombu; cytryna; pikle – limonka, mango; majonez; musztarda; marynaty, ocet winny; sól; szalotka; sos sojowy; kiełki*;
Orzechy Wszystkie jeść z umiarem; migdały; orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe, macadamia, cashew, ziemne, pekanowe, pini; kokos; pistacje;
Ziarna Popcorn; psyllim* (błonnik rozpuszczalny) Chałwa; len; dynia; sezam; słonecznik; tahini;
Oleje Olej lniany Do zewnętrznego i wewnętrznego użytku; sezamowy; ghee; oliwa z oliwek; większość innych olei; do zewnętrznego użytku: tylko kokosowy i awokado;
Napoje Ciężkie alkohole; czerwone wino; piwo; sok jabłkowy; napoje gazowane; czarna herbata; napoje z kofeiną; mleko czekoladowe; kawa; zimne mleczne napoje; napoje żurawinowe, borówkowe; mrożone herbaty; zimne napoje z lodem; soki gruszkowe; soki z granata; soki z suszonych śliwek**; zimne mleko sojowe; sok pomidorowy**; soki warzywne V-8; białe wino; mleko migdałowe; sok aloesowy; napój jabłkowy; sok morelowy; wiśniowe i czereśniowe soki; sok marchwiowy; chai; sok winogronowy; sok grapefruitowy; lemoniada; sok z mango; bulion miso; sok pomarańczowy; sok z papai; nektar brzoskwiniowy; sok ananasowy; mleko ryżowe; kwaśne i cierpkie soki; mleko sojowe (gorące i z przyprawami); bulion warzywny;
Herbaty ziołowe Lucerna**; jęczmień**; bazylia*; jeżyna; ogórecznik*; łopian*; cynamon**; nitki kukurydziane; mniszek lekarski; hibiskus; chmiel**; jaśmin**; melisa**; pokrzywa**; passiflora**; czerwona koniczyna**; fiołek**; krwawnik; Yerba mate**; Ajwan; kocimiętka właściwa*; rumianek; cykoria*; goździki; chryzantema; żywokost; kwiat bzu; głóg; eukaliptus; koper włoski; kozieradka; świeży imbir; jałowiec; lawenda; trawa cytrynowa; lukrecja; prawoślaz lekarski; skórka pomarańcza; mięta polej; mięta; mięta ogrodowa; malina*; szafran; szałwia lekarska; sarsaparyla; sasfras; truskawka*; starzęśla rozesłana;
Przyprawy Wszystkie przyprawy są dobre; Ajwan; ziele angielskie (pieprz angielski); ekstrakt z migdałów; anyż; asafetyda; bazylia; liść laurowy; czarny pieprz; kminek; kardamon; pieprz kajeński; cynamon; goździki; kolendra; kmin rzymski (kumin); koperek; koper włoski; kozieradka*; czosnek; imbir (najlepiej swieży); majeranek; mięta; ziarno gorczycy; gałka muszkatołowa; skórka z pomarańczy; oregano; papryka; pietruszka; mięta pieprzowa; pippali (pieprz długi); mak; rozmaryn; szafran; sól; mięta ogrodowa; cząber; estragon; tymianek; kurkuma; wanilia; starzęśla (Wintergreen);
Substancje słodzące
Syrop klonowy* ; biały cukier; Słód jęczmienny; fruktoza; koncentrat soków owocowych; miód*; cukier Jaggary; melasa; syrop ryżowy; Sucanat (cukier brązowy trzcinowy); cukier Turbinado;
Suplementy diety Liście jęczmienia; drożdże piwne; witamina K; Sok aloesowy; pyłek pszczeli; aminokwasy; minerały: wapń, miedź, żelazo, magnez, cynk, mleczko pszczele, spirulina, niebiesko-zielone algi; witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, P, kwas foliowy;

Osoby z dominującą vatą powinny przede wszystkim spożywać ciepłe, wilgotne posiłki z dodatkiem dobrej ilości tłuszczu lub produktów zawierających tłuszcz naturalny (np. orzechy, ziarna). Najważniejszym zaleceniem będzie utrzymanie regularnej pory posiłków, nieprzejadanie się i stosowanie lekkich przypraw poprawiających trawienie (np. imbir, pieprz czarny, kmin, asafetyda, koper, kardamon). Dominujące smaki to słodki, słony i kwaśny. Wszystkie 3 smaki mają działanie nawilżające, niezbędne dla „suchej” doszy vata. Ponadto kwaśny i słony będą dodatkowo rozgrzewały, ale bez dodatkowego osuszania, jak to ma miejsce w przypadku spożycia produktów o smaku ostrym. Smaki te również zwiększają jakość ciężkości, potrzebną tej doszy. Dla osób typu vata dobrze zjadać więcej posiłków (4-5) ale w mniejszych ilościach, by w ten sposób nie obciążać trawienia. Posiłki spożywane powinny być w spokojnej i miłej atmosferze, na siedząco – NIGDY w biegu, ponieważ to najlepszy sposób na zaburzenie tej doszy. Kofeina i produkty pobudzające będą ożywiały i pobudzały, ale mogą również pobudzić delikatny układ nerwowy i wprowadzić do systemu pobudzenie, rozdrażnienie, chaos, dlatego dobrze spożywać je sporadycznie.

Warzywa[1]:

Najlepsze warzywa dla Vaty to takie, które posiadają cechy ciężkości i wilgoci, jak np.: słodkie ziemniaki, gotowana marchewka, awokado czy kabaczki. Dobry sposób przygotowania warzyw to gotowanie w wodzie lub na parze, a unikanie nadmiernego smażenia. Osoby typu vata powinny unikać jedzenia warzyw, które mają w sobie żywioł powietrza: kalafior, brokuł, surowa cebula oraz kapusta. Warzywa psiankowate takie jak pomidor czy bakłażan, mogą powodować reakcje alergiczne, a surowizna (mimo zawartości enzymów pokarmowych ułatwiających trawienie), może być przyczyną gazów i wzdęć ponieważ wymagają one od jedzącego mocnego układu trawiennego.

Przyprawy:
Vata może używać wszystkich przypraw, bez wyjątku, natomiast najlepiej będą działały: świeży imbir, sól morska i niekiedy czosnek. Nie powinna natomiast nadużywać ostrych przypraw typu pieprz kajeński, ponieważ zwiększają one poziom vaty.

Orzechy i nasiona:
Vata może jeść większość orzechów i nasion, ale najlepsze będą w postaci masła lub mleka, ponieważ łatwiej je strawić. Aby ułatwić vacie trawienie orzechów bądź nasion, można je najpierw lekko podprażyć z niewielka ilością soli lub namoczyć w wodzie.

Owoce:
Najlepszymi owocami są owoce, które charakteryzują się ciężkością, są słodkie i kwaśne. Należą do nich m.in: mango, banany, daktyle oraz pomarańcze, grejpfruty i winogrona. Niekorzystny wpływ będą miały owoce suche i cierpkie: żurawina, jagoda, borówka.

Rośliny strączkowe:
Wszelkiego rodzaju grochy i fasole są ciężkostrawne i dla vaty nieodpowiednie. Vata najlepiej trawi fasolę mung, mung dal, urad dal i tur dal. Powinna unikać jedzenia w nadmiarze soczewicy, ciecierzycy oraz tofu. By zmniejszyć uboczne skutki jedzenia roślin strączkowych (gazy, wzdęcia) najlepiej dzień wcześniej zamoczyć fasolę / groch oraz gotować ją z ostrymi przyprawami, jak kmin rzymski, imbir czy też asafetyda.

Ziarna / zboża:
Dla vaty najlepszy jest ryż, pszenica, Quinoa oraz owies. Ziarna te są z natury ciężkie, lecz nie oznacza to, że obciążają żołądek i układ trawienny. Lekkie i suche są: kukurydza, proso, żyto jak również płatki zbożowe, stąd dla lekkiej i suchej vaty są to produkty niewskazane, powodujące jej nadmiar.

Napoje:

Osoby typu vata częto zapominają o tym, ze powinny się napić. Osoby vata powinny wypijać około 1- 1,5 litra płynów w ciągu dnia. Najlepiej by to była zawsze ciepła woda z dodatkiem cytryny lub limonki lub herbatki ziołowe rozgrzewające ułatwiające trawienie: woda z imbirem, koper włoski, rumianek, napój z ajwanu czy kminu rzymskiego. Działa to kojąco na Vatę. Dobre będą również słodkie lub lekko kwaśne soki owocowe, ale nie zbyt mocno skoncentrowane – można je rozcieńczyć wodą. Jeżeli chodzi o alkohole, to vata powinna ich jak najbardziej unikać. Z umiarem może napić się czasami wina.

Produkty mleczne:
Dla vaty dobre są naturalne jogurty (rozcieńczony z przyprawami), ghee, ser żółty (miękki), mleko. Należy jednak uważać z mlekiem krowim ze względu na jego alergiczne właściwości, do których Vata ma skłonności.

Tłuszcze:
Oleje są bardzo istotnym składnikiem w diecie vaty, ze względu na ich ciężki, oleisty charakter. Najlepszymi tłuszczami dla Vaty są: olej sezamowy, oliwa z oliwek  oraz ghee.

Słodycze:
Ze swojej diety Vata powinna odstawić biały cukier oraz miód – wzmagają suche właściwości Vaty. Pozostałe słodkości mogą być używane z umiarem.

Produkty mięsne:
Vata jest doszą, która jako jedyna może spożywać mięso, ze względu na jego odżywczy dla niej charakter. Ajurweda jednak nie zaleca częstego spożywania mięsa prze żadną z dosz, ponieważ jest ono ciężkostrawne. Produkty mięsne zmniejszające niektóre zaburzenia Vata to: kurczaki, jajka, głębokowodne ryby, czerwone mięso oraz kaczki.


[1] Jarema T., Horda D., Brannigan J., (2006), „Eat – Taste – Heal. An Ayurvedic guidebook and cookbook for modern life”, Five Elements Press, Hawaii

28 komentarzy to “Co może jeść Vata?”

Read below or add a comment...

  1. Bea says:

    A ja nadal nie potrafie do konca okreslic ktorym jestem typem 🙁
    Mma wrazenie, ze z kazdego mam po trochu 🙁

  2. Bea, to jest tak, że człowiek ma w sobie wszystkie 3 dosze. Może być tak, że jedna dominuje i jeśteś w tedy albo vata albo pita albo kapha.
    Często bywa też tak że jesteś typem o podwójnej doszy czyli np: vata-pita, vata-kapha, pita kapha.
    Zadko kiedy chyba bywa że ktoś jest typem vata-pita-kapha – szczęściarz 🙂

    Są różne testy, które sobie można samemu zrobić i pobieżnie określić który typ to TY. Ale tak naprawdę potrzebny jest wyspecjalizowany lekarz Ajurwedy, który na podstawie pulsu, moczu, oczu, języka, dłoni – paznokci oraz testu sprawdzi jakim jesteś dokładnie typem, określi twoje prakriti, zaleci diete równoważącą itd.

  3. Bea says:

    No wlasnie, mysle ze samiast samej gdybac lepiej zapytac o to specjaliste… Musze poszukac takowego 😉

  4. to chyba najlepsze wyjście jeśli chce się odżywiać (i nie tylko) zgodnie z Ajurwedą

  5. Magda says:

    Witam serdecznie, również myślałam o konsultacji, ale niestety nie mogę znaleźć nikogo kompetentnego na Pomorzu. Czy może mógłby mi ktoś kogoś polecić?

  6. Magda, niestety nie kojarzę nikogo z Pomorza kto by się zajmował Ajurwedą i przeprowadzał konsultacje ale w sobotę tj. 23 maja będę rozmawiała z Polą – ajurwedyjskim doradcą żywieniowym z Krakowa i zapytam czy nie zna kogoś godnego polecenia na pomorzu ew. w okolicy

    pozdrawiam

  7. Magda says:

    Super 😀 Bardzo dziękuję 🙂

  8. Magda.
    Dowiedziałam się, że w drugim tygodniu wrześnie będzie w Orzechowie Morskim dr Kamlesh – lekarz Ayurvedy. Jeżeli byś chciała to mogę CI podac namiary na osobę, która mogla by Cię umówić na wizytę – jeżeli jesteś jeszcze zainteresowana.
    Podaj mi moze Twojego maila to prześle Ci informacje.

    pozdrawiam

  9. Piwo, miód says:

    Nie rozumiem -piwo i miód w tabeli są jako polecane; w komentarzu napisane jest,że Vata powinna ich unikać…

  10. niestety wkradła się pomyłka w ten post, dziękuję za zauważenie tego. Miód należy do produktów, które vata może spożywać ale z umiarem. błędy poprawiłam.

    pozdrawiam

  11. Sylwia says:

    Witaj Agnieszko,
    Wczoraj zostałam zdiagnozowana w Body Time Ayurveda (na Konfederackiej – znasz może?) jako Vata. I dowiedziałam się, że nie powinnam jeść gotowanych pomidorów! Toż to klęska – bo uwielbiam pomidory, sosy pomidorowe i zupę pomidorową… Ciekawa jestem z jakich to powodów nie można ich jeść – skoro przecie zdrowe, zapobiegają nowotworom zawierają przeciwutleniacz i są źródłem potasu (którego akurat mam niedobór).

  12. to prawda, ze pomidory pomagają w wielu dolegliwościach, dobre na serce, krew, problemy z cholesterolem, nadciśnienie czy zaburzenie w trawieniu.
    pomidory są raczej kwaśne, cierpkie i ostre
    surowe pomidory będą wzmagały vate, pite i kaphe. pomidory gotowane na parze obniżają poziom kaphy i vaty a wzmagają pitę.
    Natomiast pomidory z dodatkiem kminu, kurkumy i gorczycy jedzone okazjonalnie są dobre dla 3 dosz.
    wiesz, pomidory będą zakwaszały organizm, nie są wskazane przy zapaleniu stawów, kamieniach nerkowych i pęcherza. mogą też powodować problemy brzuszne.
    nie wiem za bardzo jakie są twoje problemy zdrowotne i czy w ogóle jakieś są, więc trudno mi się wypowiadać.

    Jeżeli udzielam jakiś wskazówek to musisz się zastanowić która z 20 właściwości (http://ajurweda.wordpress.com/2010/02/09/775/) jest u ciebie w nadmiarze a jeśli jest ich kilka to która jest najbardziej przeszkadzająca i powodująca problem. na tej podstawie można stwierdzić co będzie dobre do jedzenia a co nie i stosować dietę to czasu wyleczenia problemu. generalnie to należy jeść wszystko tylko produkty, które powodują problem jeść rzadziej.

  13. ewa says:

    mam pytanie vata moze jesc ryz niestety po ryzu mam totalne zaparcia co robic?

  14. Ewa,
    i tu jeszcze raz odwołam się do rozpatrywania potrzeb człowieka odwołując się do koncepcji 20 właściwości i nie dosz. Tabelki które podają informacje które produkty są dobre dla której doszy, tak naprawdę sprawdzają się wtedy kiedy dosze są w idealnej, dynamicznej równowadze. W przypadku jakiegoś problemu, nierównowagi takie podejście nie koniecznie zadziała.
    Jedząc konkretne potrawy czy produkty obserwuj jak one konkretnie na Ciebie działają. Akurat w Twoim przypadku (i wielu innych) ryż będize zapychał jelita zwłaszcza biały. Spróbuj np. jeść brązowy ryż, dobrej jakości lub po prostu go nie jeść, a w zamian za to jeść inne z zboża.
    jeśli coś nam szkodzi lub powoduje jakiś dyskomfort należy tego nie jeść lub zastanowić się jaka jest przyczyna takiego stanu rzeczy. być może oczyszczenie organizmu, jelit rozwiąże problem:)

    A czy jadasz nabiał? zwiększa on wilgotność (a często właściwością odpowiedzialną za zaparcia jest suchość w jelitach). Można tymczasowo spróbować jeść nabiał i niektóre jego przetwory po to by zwiększyć wilgotność i zobaczyć jak będzie. Na pewno też nie zaszkodzi, jeśli wykonuje się jakąś aktywność ruchową obejmującą całe ciało (tai chi, pozycje jogi, gimnastyka etc.). Jeżeli masz jakieś wątpliwości lub pytania to możesz też napisać na mojego maila: aw@joga-krakow.pl

  15. Ula says:

    Witam 🙂
    Czy możesz polecić jakiegoś specjalistę z okolic Zielonej Góry, albo może z Wrocławia?

  16. niestety nie znam nikogo godnego polecenia w tej okolicy. niewielu jest specjalistów tej dziedzinie. Ale jeżeli masz jakeiś pytanie, to możesz do mnie napisać i jeżeli przez maila da się odpowiedzieć to spróbuję.

  17. Jola says:

    Agnieszko bardzo dziękuję za porady odnośnie mojego przypadku.Po 3 tygodniach jest dużo lepiej.Dolegliwości jako takich nie odczuwałam.Jeśli były to na krótko.Kwestia kilku godz. a nie dni.Dla mnie to sukces.I nie miałam tej męczącej apatii,która przy moim stylu życia bardzo mi dokuczała.
    Dalej to stosujemy i jesteśmy w kontakcie.
    Wielkie dzięki.

  18. dziękuję Jolu za dobre słowa. Cieszę się, że mogłąm pomóc:)
    trzymam kciuki za dalsze pozytywne efekty

    pozdrawiam

  19. Alicja says:

    Witam, jestem zalamana bo od jakiegoś czasu pokochałam proso i kaszę jaglaną wprost uwielbiam a nie jest wskazana dla vaty. Czy można jakoś to obejść np czy gotowanie na mleku zrównoważy jej działanie?

    • Witaj Alicjo,
      Nie załamuj się proszę, na wszytko można znaleźć rozwiązanie:)
      Ponieważ kasza jaglana jest osuszająca i lekka, dlatego gotowanie jej w słodkim, ciężkim i wilgotnym (śluzowatym – przeciwieństwo suchego) mleku będzie dobre, właściwości się zrównoważą.
      Ale mimo wszystko nie polecam jadać kaszy jaglanej codziennie. Najlepiej stosować rożne kasze, czasami robić przerwy od nich. Najzdrowsza i najbardziej zrównoważona dieta to taka która jest maksymalnie prosta i różnorodna:)
      A co do kaszy, to jak gotujesz na wodzie, możesz dodać owoce suszone (niesiarkowane śliwki czy rodzynki), a pod koniec gotowania wrzucić banana. To również złagodzi jego lekkie i osuszające właściwości. (słodki – słodkie owoce są z natury ciężkie i wilgotne)

      • Alicja says:

        To wspaniałe wiadomości bo tak właśnie lubię ją jadać 🙂 i jem na zmianę, czasem jaglaną, czasem amarantus czy manną a czasem owsiankę, więc mam nadzieję że wszystko się równoważy. Wyczytałam również że nie wskazane są owoce suszone, czy to znaczy że zawsze je powinnam moczyć przed wrzuceniem do potrawy? czy gotowanie przez chwilę z wilgotnymi składnikami wystarczy?

        • Alicja, moczenie suszonych owoców sprawia, że są lżej strawne, łatwiej je pogryźć tak, by były konsystencji papki i przez to również lepiej się trawiły. Suszone owoce mają właściwości suchy, lekki co w połączeniu z lekkością i suchością vaty wzmaga się dwu krotnie. Przed gotowaniem warto je opłukać w ciepłej wodzie zwłaszcza jak sa siarkowane.
          Odpowiadając na drugą część pytania, wydaje mi się że lepiej je chwilę pomoczyć i odlać wodę w której się moczyły. Jeśli masz delikatny żołądek to może uda Ci się poczuć, czy wcześniejsze moczenie owoców suszonych sprawia, że posiłek jest lżejszy, czy to bez znaczenia? Jeśli podejmiesz się eksperymentu to będę czekała na odpowiedź:)
          pozdrawiam serdecznie:)

          • domi says:

            Vata moze jesc bardzo mało lub naprawde dużo. jestem w tej drugiej grupie. jem jem i nie czuję nasycenia, przez co czesto przejadam się. czy jest jakas potrawa, która szybko zaspokaja glód lub/i nasyca? co polecisz mi? pozdrawiam

          • aby zaspokoic organizm i nasycić się posiłkiem ważne jest komponowanie posiłku tak by miał on wszystkie 6 smaków. Dla vaty to przede wszystkim słodki, słony, kwaśny,a smaki uzupełniające to ostry, gorzki cierpki.Te 3 ostatnie powinny być jako dodatek, uzupełnienie. To powinno trochę pomóc:) Posiłek powinien też być wartościowy, ciepły, dokładnie ugotowany: zboże, warzywa, jakaś forma białka (strączki, tofu, ryba albo mięso, ew jajko). Przyprawy są kluczowym elementem w komponowaniu posiłku, więc polecam stosowani ich zarówno ziół jak i przypraw proszkowanych czy w ziarnach.

  20. Iwona says:

    A co robić jeśli Vata ma częste stany zapalne w stawach,w ich tkankach miękkich (głównie kolan)
    Proszę o poradę.

    • Iwona, od strony diety, skupiła bym się na uregulowaniu i wzmocnieniu trawienia (imbir, kmin, asafetyda,kope włoski) oraz oczyszczeniu organizmu jakimiś ziołami np triphala. A w przypadku stanów zapalnych można smarować stawy olejem kokosowy, może trochę złagodzić ból, gorąco.
      dobrze tez zmienić pewne nawyki żywieniowe, których nieprzestrzeganie może prowadzić do zaburzeń trawienia, i w rezultacie do problemów ze stawami: nie popijać w trakcie posiłków, z niczym nie łączyć owoców, tylko jeść jako odrębny posiłek, jeść proste posiłki, stosować zioła do poprawy trawienia, nir podjadać między posiłkami – trzymać minimum 3-4 godzinne przerwy między posiłkami, unikac fast food’ów, mrożonek i puszkowanego jedzenia. Skupić się na gotowanych posiłkach, a unikac surowego i zimnego jedzenia i picia.

      pozdrawiam

  21. Danuta says:

    Ja z kolei nie rozumiem dlaczego Vata nie powinna spożywać kaszy gryczanej.To aż nielogiczne . Przecież Vata jest zimna a kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające ,więc tak na logikę to powinien być idealny rodzaj kaszy dla tej doszy. Dlaczego nie jest ?

    Ja jestem 100%Vata ,a kaszę gryczaną bardzo lubię

    • Danuta, to prawda kasza gryczana jest rozgrzewająca, więc powinna być dobra dla vaty, ale ma tez inne cechy, które powodują, że kasza gryczana nie jest najlepszym produktem dla tej doszy: jej smak to głównie cierpki i ostry, co powoduje, że jest zbyt „ostra” w działaniu i może zwiększać suchość i szorstkość vaty, zaburzając ją.

      pozdrawiam

Zostaw komentarz

*