Ciasto czekoladowo bananowe

wegetariańskie ciasto czekoladowo-bananowePoszukiwałam inspiracji by zrobić tort dla Tymka na jego drugie urodziny. Ponieważ synek lubi Świnkę Peppe, postanowiłam zrobić tort, który owa świnka miała na urodziny: czekoladowo bananowy. Szukałam, szukałam i oczywiście pod latarnią najciemniej – znalazłam, w Karmie na Krupniczej w Krakowie, gdzie notabene do pysznego ciasta czekoladowo bananowego można było dla rozpusty wypić najlepszą w świecie Kenię:) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale efekt był podobny – ciasto zniknęło… baaardzo szybko:)

Ponieważ ciasto trzeba wypróbować przed urodzinami, zrobiłam je w pierwszy dzień wiosny, niech wiosna rozkwitnie na dobre:)

Przepis jest wegański.

Składniki (po mojej modyfikacji)

Połowa tabliczki gorzkiej czekolady 70% – rozpuściłam w kąpieli wodnej

4 małe, brązowe banany

1/3 szklanki oleju winogronowego

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

niecała szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

ok 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Porcja: keksówka

Przygotowanie:

Blenderem (lub widelcem), w misce zmiksowałam banany, cukier oraz olej. Dodałam rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszałam przy pomocy łyżki. Na końcu dodałam mąkę, w której rozmieszany był wcześniej proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Masę przełożyłam do foremki.

Piekłam w piekarniku około 60 minut, w temperaturze 145 stopni Celcjusza.

Właściwości: słodki, w dużych ilościach będzie zwiększał zimno, wilgoć, ciężkość. Ponieważ ciasto jest wegańskie, jest ono znacznie lżejsze od wersji z masłem.

16 komentarzy to “Ciasto czekoladowo bananowe”

Read below or add a comment...

  1. Ola says:

    Brzmi fantastycznie. Jaka jest dokladnie ilosc maki w polewie?

  2. Luiza Magdalena says:

    Agnieszko, szkoda, że zabrakło zdjęcia 🙁 Pewnie dlatego, że znikło w mig 🙂 Przepis brzmi smakowicie!

  3. Aurora says:

    Z przyjemnością wypróbuję 🙂

  4. przecinkowa says:

    uwielbiam to połączenie więc ciasto będzie do wypróbowania w najbliższym czasie 😉

    P.S. muszę wybrać się do Kramy na tą pyszną Kenię 😉

  5. Agata says:

    Uch, a jeśli bardzo chce się zrobić to ciasto, a nie ma się oleju winogronowego?

  6. arawis says:

    Czy można zamiast oleju użyć oliwy z oliwek?

  7. arawis says:

    Dziękuję za odpowiedź. Wykonałam ciasto z wykorzystaniem oliwy i wyszło fantastyczne:-) przyznam że do przepisu dodałam dwie łyżki kakao dla brązowego koloru.

  8. Luiza Magdalena says:

    Gdy robi się coraz zimniej potęguje się chętka na ciężkie i słodkie rzeczy. Banan i czekolada brzmi wtedy doskonale. Ale też obawiam się efektu podrażniającego. Jestem vata i mam słabe jelita. Czy spróbować ten wypiek czy raczej sobie darować? I jeszcze Agnieszko, w przepisie zabrakło rozmiaru średnicy blachy 😉

  9. Luiza , zrób z połowy składników na mała blachę. Wielkość blachy to chyba ok 24cm średnicy- tradycyjną okrągłą forma na tort. Wczoraj zrobiłam nowa wersję ciasta. Dodałam łyzeczke płaską świeżego chili czerwonego oraz trochę kardamonu.możesz dodać o połowę mniej czekolady by ciasto było łagodniejsze, albo po prostu zjedz niewielka ilość:-)
    Pozdrawiam:-)

Zostaw komentarz

*