Na wstępie powiem, że przepis na ciasteczka pochodzi z „Książki kucharskiej Sivanandy”. Są to ciasteczka z Centrum Yogi Sivanandy w Monachium.

Zmieniłam nieznacznie przepis…

Składniki:

3 i 1/2 filiżanki płatków żytnich (w oryginalnym przepisie owsianych) – zmieliłam je trochę w młynku na mniejsze części

2 i 1/2 filiżanki mąki orkiszowej graham

1/2 filiżanka rodzynek

1 filiżanka orzechów brazylijskich (w oryginalnym przepisie migdałów lub orzechów laskowych)

3/4 filiżanki oliwy z oliwek (w oryginalnym przepisie oleju)

1 filiżanka cukru (w oryginalnym przepisie 1 i 1/2 filiżanka miodu)

1 i ok. 1/2  filiżanki mleka (w oryginalnym przepisie 3/4 filiżanki mleka)

1/4 łyżeczka soli

3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka proszku do pieczenia

Porcje: 10 większych lub 20 mniejszych ciasteczek

ciasteczka owsiane z rodzynkami

ciasteczka owsiane z rodzynkami

Przygotowanie:

Składniki suche wymieszać osobno a mokre osobno. Połączyć wszystko i uformować kuleczki, z których zrobić płaskie placuszki. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

Miłego pieczenia,

pozdrawiam!

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!