Składniki:

około 230g płatków owsianych

2 i 1/2 utartego jabłka – małe oczka, ale nie te najdrobniejsze

1 pełna filiżanka dyni – małe oczka, ale nie te najdrobniejsze

2 mocno dojrzałe banany – rozgniecione widelcem

większą garść żurawiny

cynamon, kardamon, suszony imbir

Porcje: około 16 ciasteczek

ciasteczka owsiane

Przygotowanie: Jabłka i dynię starłam do dużej miski, dodałam żurawinę, przyprawy oraz płatki owsiane. Całość wymieszałam ręką, dokładnie ugniatając. Odstawiłam na 30 minut pod przykryciem, by płatki wchłonęły część soków i zmiękły. Po tym czasie dodałam banana i całość zblendowałam. Nie jakoś dokładnie, tak na 90%. Papier do pieczenia wysmarowałam oliwą, żeby ciasteczka nie przykleiły mi się do papieru. uformowałam małe, okrągłe placuszki o grubości 50mm – 1cm. Piekłam w temperaturze 180-190 stopni przez 10-15 minut z jednej strony (powinny być lekko rumiane), następnie przełożyłam na druga stronę i piekłam, aż ciasteczka się zrumieniły. Idealne dla dorosłych i dzieci (jeśli nie są uczulone na któryś ze składników) na drugie śniadanie i w podróż:)

Właściwości: lekkie ciasteczka, nadają się dla osób na diecie bezcukrowej. Dla osób typu kapha można dodać większą ilość imbiru suszonego, dla osób typu vata zamiast suszonego imbiru można użyć świeżego.

Newsletter

Zapisz się na newsletter, by otrzymywać ode mnie interesujące materiały o jodze i ajurwedzie oraz informacje o moich bieżących inicjatywach. Kliknij w poniższy przycisk!

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!