Składniki:

  • 4 garście rodzynek
  • 4 daktyle
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego imbiru
  • cynamon i gałka muszkatołowa
  • świeża papryczka cayenne
  • tarta skórka z cytryny plus trochę soku z cytryny

Porcje: 4-5 niewielkich porcji

Przygotowanie: Rodzynki i daktyle moczymy we wrzątku przez około 5 minut, wodę odlewamy. Rodzynki, daktyle oraz przyprawy wkładamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chutney ma być konsystencji mocno gęstej śmietany.

Właściwości: chutney powinien mieć ostro słodko kwaśny smak, ponieważ jest ot dodatek pobudzający trawienie i wspomagający go. Chutneye są doskonałym dodatkiem do warzyw, samosów oraz krokietów w papierze ryżowym. Świetnie uzupełniają danie o ewentualne brakujące smaki.

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!