Chutney rodzynkowo-mandarynkowy

W ajurwedzie chutney’e, podobnie jak pikle czy raita, odgrywają ważną rolę. Oprócz nadania potrawie smaku czy ładnego wyglądu, chutney ma za zadanie pobudzić agni, rozpalić ogień trawienny oraz wspomóc procesy trawienia. Tego typu dodatki powinno się jeść w bardzo małych ilościach. Proponuję wam spróbować chutney na słodko ostro, z rodzynkami i mandarynką w roli głównej:)

Składniki:

1 i 1/2 garści rodzynek i 2 daktyle, wcześniej namoczyłam we wrzątku

1 mandarynka

szczypta soli, kawałek imbiru świeżego, 1/3 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej, papryka ostra do smaku (chutney ma być pikantne, z drugiej strony do zjedzenia:))

Porcja: Wyszło tego dużo, myślę że na 5 osób po niewielkiej porcji

ajurweda, ayurveda, chutney rodzynkowo mandarynkowy

Chutney rodzynkowo mandarynkowy

Przygotowanie: całość zmiksowałam, przełożyłam do miseczki. Na talerz z ryżem warzywami i surówką dodałam odrobinę chutney’a, aby uzupełnił posiłek:)

właściwości: Chutney zawiera wszystkie smaki. głównie słodki, ostry i lekko kwaśny.

Zostaw komentarz

*