Przepis na chlebek pochodzi z książki Miriam Kasin Hospodar „Heaven’s Banquet. Vegetarian cooking for lifelong health. The Ayurveda way”. Mnóstwo przepisów wegetariańskich, ciekawych porad, teorii… Jedyny minus to to, że książka jest po angielsku, więc nie każdy może z niej w pełni skorzystać. Ale w końcu od czego mamy słowniki 🙂 Polecam zarówno książkę, jak i przepis.

Chlebuś jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Piecze się go godzinę, ale to chyba da się przeżyć:). Jest słodki – można go użyć zamiast chleba albo jako deser, ciasto 🙂

Składniki (oryginalny przepis):

55g ghee lub masła

310g brązowego cukru

210g mąki pszennej

115g mąki z pełnego przemiału

2 łyżki stołowe mąki krupczatki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 i 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

480g rozgniecionych bananów

60g suszonych mnoreli – pokrojonych w drobniejszą kosteczkę

90g drobno posikanych orzechów  włoskich

Porcja: podłużna blacha o wymiarach 23 x 13 x 7,5 cm

chleb bananowo morelowy

chleb bananowo morelowy

Przygotowanie:

Przed pokrojeniem moreli, należy zamoczyć je w gorącej wodzie i nie wyjmować przez cały czas przegotowywania ciasta.

W misce wymieszać mąkę pszenną z pełnego przemiału, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Następnie w osobnej miseczce zmiksować masło i cukier tak, by powstała masa. Połączyć masę z suchymi składnikami. Dodać rozgniecione banany i zagnieść ciasto. Odcedzić morele i pokroić je w kostkę. Następnie dorzucić je razem z orzechami do ciasta. Wymieszać dokładnie, i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy. Piec w temperaturze 180 stopni prze 1 godzinę.

Na początku wstawiłam chleb na trzeci ruszt od góry, ale wtedy ciasto przyrumieniło się mocno z wierzchu  a w środku było surowe.  Przełożyłam więc je niżej i zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Polecam zatem wstawić je na sam dół, i ew. po 20 minutach zobaczyć jak się chlebek miewa, zmieniając w trakcie temperaturę. Możnateż  już na samym początku ustawić piekarnik na 170 stopni.


Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!