Ajurweda: 3 guny – dosze umysłowe

Ajurweda: 3 guny – dosze umysłowe

W sankhji (najstarszej indyjskiej filozofii), jodze i ajurwedy jedną z najważniejszych idei jest koncepcja 3 gun czyli 3 cech natury: sattwy, radżasu i tamasu. W ajurwedzie często określa się je również doszami umysłowymi (mentalnymi, psychicznymi), ponieważ w...
Birmańskie tofu

Birmańskie tofu

Ciecierzyca inaczej nazywana grochem włoskim, jest bardzo smacznym strączkiem, dużo łatwiej strawnym niż soja. Często nazywana jest cieciorką, ale to błędna nazwa, gdyż cieciorka jest trującym kwiatem. Zgodnie z ajurwedą, ciecierzyca w smaku jest słodka, ma energię...
Ajurweda a stres

Ajurweda a stres

Nasze życie, jeśli nie zadecydujemy inaczej, to ciągła bieganina. Staramy się być najlepsi we wszystkim. Chcemy dobrze płatnej pracy, firmowych ciuchów, drogich samochodów, dużego domu itp. Coraz bardziej wygórowane wymagania, jakie sobie stawiamy, powodują, że często...
Wprowadzenie do podstaw ajurwedy

Wprowadzenie do podstaw ajurwedy

Trochę historii Ajurweda jest starożytną dziedziną, mówi się, że może mieć nawet około 5 tysięcy lat. Najpierw przekazywana była ustnie, stopniowo ewoluując. Porzucano przesądy, a wykład nauki stawał się coraz bardziej racjonalny, zachowując jednak duchowy charakter....
Tarta jaglano truskawkowa

Tarta jaglano truskawkowa

Polecam przepyszną, wegańska, lekką tartę z kaszy jaglanej na spodzie migdałowym. Pomysł zaczerpnęłam z jadłonomi. Moją modyfikacją było dodanie truskawek do masy. Składniki: 200g mielonych migdałów 1/2 szklanki daktyli, woda lekko ponad poziom daktyli szczypta soli...