Ajwan

Ajwan, nazywany również carom lub podagrycznikiem pospolitym, pochodzi z Indii. Wywodzi się z tej samej rodziny co koper ogrodowy, kminek zwyczajny czy kmin. Nasiona ajwanu są małe,  delikatne, w jasne prążki, a na końcu nasiona znajduje się charakterystyczna cienka niteczka. Krzak/ roślina ajwanu ma pierzaste liście oraz czerwone kwiaty, rośnie ponad pół metra nad ziemią. Odpowiedni klimat dla niej to gorący i suchy.

Ajwan zapachem przypomina tymianek. Doskonale nadaje się jako dodatek przy pieczeniu chleba, placków/ naleśników z grochu (włoskiego, mung dalu), do potraw warzywnych. Można go używać w całości, lekko rozgnieść w moździerzu lub bezpośrednio przed użyciem zmielić.

Ajwan stosowany jest również jako zioło lecznicze przy dolegliwościach: bóle brzucha, problemy trawienne, nudności, wymioty, kaszel i dolegliwości typu kapha: przeziębienia i gorączka. W związku z jego właściwościami: gorący, przenikliwy/ penetrujący doskonale rozbudza agni poprawiając tym samym trawienie.

ajwan

ajwan

Właściwości: mocny/ ostry w smaku, lekki, ułatwiający trawienie

Smaki: ostry, lekko gorzki

Vipaka: ostry

Virya: rozgrzewający

Wpływa na dosze: równoważy vata i kapha, może pobudzać pita

4 komentarze to “Ajwan”

Read below or add a comment...

  1. ptaszkowieniebiescy says:

    rośnie owo ziółko u mnie w ogródku, ale kwitnie na biało,czy to ta sama może być roślina, smak ma bardzo dziwny 😉

  2. @ptaszkowieniebiescy nie wiem co rośnie u Ciebie w ogródku, ale Trachyspermum copticum czyli ajwan wygląda tak:
    http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/150199/
    lub jeszcze lepiej:
    http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Trac_amm.html

    pozdrawiam:)

    • Robert says:

      Aegopodium podagraria to łacińska nazwa podagrycznika. Jest bodaj nieco inny niż adżwan i rośnie chyba w całej Euroazji, ale nawet ten ma wiele zalet. Ponoć w najtrudniejszych czasach jego kłącza ratowały ludzi przed śmiercią głodową na Syberii.

  3. Dorota says:

    Do nas zawlekli go Rzymianie; robili z niego sałatki.

Zostaw komentarz

*