Agni – ogień trawienny

Można powiedzieć, że agni, wewnętrzny ogień trawienny, to siła napędowa naszego organizmu. Dzięki niemu możliwe są wszelkie procesy metaboliczne w ciele, poprawne trawienie czy wchłanianie. Ponieważ cała energia człowieka, jego siła pochodzi z energii wytworzonej z pożywienia, można sobie wyobrazić, jak wielka jest rola agni. Bez niego nie udało by się strawić spożytego pokarmu. Gdy spożyjemy jakiś pokarm i ulegnie on strawieniu, zostaje wytworzona energia, którą jelita wykorzystują do wytworzenia enzymów trawiennych. Następnie pokarm zostaje wchłonięty i odżywia tkanki ciała. Ajurweda porównuje agni właśnie do enzymów oraz procesów metabolicznych.

agni - ogień trawienny - ajurweda

Kiedy agni działa prawidłowo utrzymuje nasze ciało w pełni zdrowia i witalności. Nasz styl życia, dieta, stres oraz inne czynniki zewnętrzne często powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu agni. Najczęstszą przyczyną jest przejadanie się. Prowadzi to do znacznego osłabienia agni i niestrawienia pokarmu, co w rezultacie prowadzi do powstania ama w organizmie. Ama są to chorobowe i toksyczne substancje, które przyczyniają się do powstawania problemów ze zdrowiem. Do najczęstszych objawów słabego agni należą:  gazy, odbijanie się, czkanie, powolne trawienie, zmęczenie towarzyszące rannemu wstawaniu oraz skromne pocenie się lub jego brak i zaparcia. Na problemy tego typu narażone są głównie osoby z dominująca doszą wata. Rzadko spotyka się, żeby ktoś miał zbyt mocne agni. Jednak jedzenie zbyt gorących posiłków oraz długie przerwy w niejedzeniu mogą zbytnio rozpalić nasz wewnętrzny ogień trawienny. Do objawów zbyt mocnego agni zaliczamy również bekanie i czkanie, a także zgagę w żołądku lub dwunastnicy, biegunkę, nadpobudliwość, drażliwość oraz nadmierne pocenie się i pragnienie. To, co łagodzi i równoważy agni, to małe i lekkie posiłki. Aby w delikatny sposób pobudzić agni do pracy można pić łagodne herbatki imbirowe oraz wodę z cytryną. Dobre mogą okazać się też mieszanki zmielonego kminu rzymskiego, kolendry oraz kopru włoskiego.

Newsletter

Zapisz się na newsletter, by otrzymywać ode mnie interesujące materiały o jodze i ajurwedzie oraz informacje o moich bieżących inicjatywach. Kliknij w poniższy przycisk!

Zostaw komentarz

*