Aby nadać potrawie wykwintny smak i wyjątkowy aromat niezbędne w naszej kuchni są przyprawy, zioła lub mieszanki ziołowe. Dzięki nim, potrawy nabierają soczystego koloru, smaku łechczącego nasze podniebienia i zapachu przyciągającego sąsiadów. Do nadawania potrawom charakteru używane są również takie części roślin jak: korzenie, kwiaty, nasiona, owoce, liście, kora czy kłącza. Używa się ich głównie ze względu na regulację procesów trawiennych.

Chciałabym, aby na tym blogu można było znaleźć jak najwięcej opisów różnych rodzajów przypraw, ziół wraz ze zdjęciami, zastosowaniem, właściwościami, jak również  informacją, który typ (Vata, Pita, Kapha) najlepiej je przyswaja. Mam nadzieję, że podołam temu zadaniu. Zachęcam również do komentowania – może wiecie coś, czego nie ma w opisie, a będzie przydatne?

Zapisz się na mój newsletter o jodze i aujrwedzie. Zero spamu!

You have Successfully Subscribed!